Αμερικανίδα διπλωμάτης κατηγορείται ότι έδινε απόρρητες πληροφορίες σε κινέζους κατάσκοπους

Αμερικανίδα διπλωμάτης κατηγορείται ότι έδινε απόρρητες πληροφορίες σε κινέζους κατάσκοπους Facebook Twitter
0

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες, Τετάρτη, εναντίον μιας αμερικανίδας διπλωμάτη, η οποία φέρεται να έδωσε πληροφορίες σε κινέζους πράκτορες, με αντάλλαγμα χιλιάδες δολάρια και διάφορα δώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η 60χρονη Κάντανς Μέρι Κλέρμπορν έλαβε χρήματα για την παροχή απόρρητων πληροφοριών, ενώ γνώριζε ότι δύο Κινέζοι με τους οποίους είχε τακτική επαφή όταν εργαζόταν για την αμερικανική διπλωματία ήταν πράκτορες της κινεζικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.


Εκτός από τα χρήματα, η διπλωμάτης έλαβε και ένα iPhone, όμως τα περισσότερα δώρα πήγαν σε έναν νεαρό άνδρα, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, και ο οποίος ζούσε μαζί της στο Πεκίνο και τη Σανγκάη. 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Κλέρμπορν, που αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ήξερε ότι οι δύο άνδρες που γνώριζε, τον έναν από το 2007 και τον άλλον από το 2012, ήταν κινέζοι κατάσκοποι. Η Κλέρμπορν κατηγορείται ότι παρεμπόδισε επίσημες διαδικασίες και ότι έδωσε ψευδή κατάθεση στο FBI. Συνελήφθη την Τρίτη και παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου χθες, όπου δήλωσε αθώα.


Η 60χρονη άρχισε να εργάζεται για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 1999 και έχει θητεύσει σε αρκετές ξένες αποστολές, μεταξύ αυτών το Ιράκ, το Σουδάν και η Κίνα. Διέθετε άδεια χειρισμού απόρρητων πληροφοριών και ήταν υποχρεωμένη να αναφέρει οποιεσδήποτε επαφές είχε με πρόσωπα που ήταν πιθανό να συνδέονται με ξένες υπηρεσίες Πληροφοριών, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του.


«Η Κλέρμπορν δεν ανέφερε τις επανειλημμένες επαφές της με δύο πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αν και αυτοί έδωσαν στην Κλέρμπορν και την οικογένειά της δώρα αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε διάστημα πέντε ετών», επεσήμανε η ανακοίνωση. Η διπλωμάτης «χρησιμοποίησε το λειτούργημά της και την πρόσβαση που διέθετε σε ευαίσθητα διπλωματικά δεδομένα για προσωπικό της όφελός», τονίζει η ανακοίνωση.


Η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον που καταδικάζεται για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας είναι 20 χρόνια, ενώ για την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στο FBI πέντε χρόνια.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ