Πώς ο 7 μέτρων πύθωνας κατάπιε ολόκληρο έναν 25χρονο άντρα

Πώς ο 7 μέτρων πύθωνας κατάπιε ολόκληρο έναν 25χρονο άντρα Facebook Twitter
0

Αν και τα πλάνα είναι αρκετά θολά και οι λεπτομέρειες δυσδιάκριτες, το βίντεο με τον πύθωνα που κατάπιε ολόκληρο έναν άντρα στην Ινδονησία και η στιγμή που κάτοικοι ανοίγουν το στομάχι του ερπετού και βρίσκουν μέσα σχεδόν απείραχτο το πτώμα δεν παύει να είναι σοκαριστικό. H είδηση και τα πλάνα μεταδόθηκαν διεθνώς καθώς αυτή ήταν μια σπάνια καταγραφή.

Όπως προέκυψε, ο νεκρός άντρας μέσα στον μήκους 7 μέτρων πύθωνα ήταν ο 25χρονος Akbar Salubiro, ένας θεριστής που εργαζόταν σε φυτείες φοινικέλαιου στο νησί Sulawesi και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 26 Μαρτίου. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, το φίδι ήταν Δικτυωτός Πύθωνας, είδος που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα παγκοσμίως, αφού εκτός από το μεγάλο μήκος μπορεί να φτάσει σε βάρος και τα 48 κιλά. Παρουσιάζοντας πολλές ομοιότητες με τους Πύθωνες Βιρμανίας, αυτά τα τεράστια ερπετά σκοτώνουν το θήραμά τους πριν το καταβροχθίσουν, κάτι που αποκλείει το σενάριο ο πύθωνας να κατάπιε τον άντρα ζωντανό. 

Έρευνα του 2015 διαπίστωσε, διαψεύδοντας τις λαϊκές δοξασίες, ότι φίδια, όπως πύθωνες, βόες και ανακόντα δεν προκαλούν ασφυξία στα θύματά τους αλλά αντιθέτως τα σκοτώνουν κόβοντάς τους την κυκλοφορία του αίματος, μια μέθοδος που επιφέρει τον θάνατο πολύ πιο εύκολα. Ο Scott Boback, επιστήμονας στο Dickinson College της Πενσιλβανίας, εξήγησε στο National Geographic το πώς τελικά καταφέρνουν να σκοτώσουν έτσι το θύμα τους αυτά τα φίδια. 

«Η καρδιά στερείται κυριολεκτικά της δύναμης να αντισταθεί σε τόση πίεση», λέει. «Όταν ο πύθωνας εκτελέσει τη μέθοδο σωστά, μπορεί με την δύναμη που ασκεί να διακόψει την ροή του αίματος στην καρδιά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μόλις αιχμαλωτίσουν το θύμα τους, οι πύθωνες μπορούν στη συνέχεια να καταπιούν απίστευτα μεγάλα σε μέγεθος ζώα, όπως κροκόδειλους, ύαινες ακόμη και άλλα φίδια. Κατά κανόνα, «παίρνουν τα μέτρα» από το θύμα πριν το καταναλώσουν, αλλά πολλές φορές έχει τύχει να κάνουν λάθος υπολογισμό. Για παράδειγμα, το 2005, ένας πύθωνας στη Φλόριντα προσπάθησε να καταπιεί έναν ολόκληρο αλιγάτορα, και τελικά έσκασε. Αναφορές όμως, πόσο μάλλον καταγραφές όπως η τωρινή, για πύθωνες που τρώνε ανθρώπους, είναι εξαιρετικά σπάνιες».

Στην προκειμένη περίπτωση, οι ώμοι του άντρα ήταν ενδεχομένως και το μοναδικό εμπόδιο που συνάντησε ο πύθωνας στην απόπειρά του να τον καταπιεί ολόκληρο, σχολίασε στο BBC η Mary-Ruth Low, που εργάζεται στον ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης και εξειδικεύεται στους πύθωνες. «Ο αποτρεπτικός παράγοντας είναι τα πτερύγια της ωμοπλάτης του ανθρώπου, γιατί δεν αναδιπλώνονται», σημειώνει.

Ο Rahmansyah, λέκτορας στο Hasanuddin University της Μακασάρ, πιστεύει πως η αποψίλωση των δασών λόγω της ανάπτυξης της βιομηχανίας φοινικέλαιου είναι αυτή που ενδεχομένως ευθύνεται για την ασυνήθιστη συμπεριφορά του πύθωνα. «Καθώς το φυσικό τους περιβάλλον καταστρέφεται, οι φυσικές πηγές τροφής που έχουν επηρεάζονται επίσης. Κατά συνέπεια, το φίδι πήγε προς τις φυτείες φοινικέλαιου προς αναζήτηση τροφής», ανέφερε μιλώντας στην Jakarta Post.

Το φοινικέλαιο είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές λόγω της χρήσης του σε πολλά συνήθη αντικείμενα του σπιτιού αλλά η αναπτυσσόμενη βιομηχανία πίσω του έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στο φυσικό περιβάλλον πολλών ζώων, όπως οι ουραγκοτάγκοι και οι τίγρεις Σουμάτρας. 

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ