Ξεκίνησε επισήμως το Brexit - Παραδόθηκε η επιστολή της Μέι στις Βρυξέλλες και ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50

Ξεκίνησε επισήμως το Brexit - Παραδόθηκε η επιστολή της Μέι στις Βρυξέλλες και ενεργοποιήθηκε το άρθρο 50 Facebook Twitter
0

Ξεκίνησε επισήμως η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η σχετική επιστολή της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, παραδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Η επιστολή, που είχε υπογράψει η Μέι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, παραδόθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τον Τιμ Μπάροου, μόνιμο εκπρόσωπο της Βρετανίας στην ΕΕ. Με αυτή ενεργοποιείται το άρθρο 50, της συνθήκης της Λισαβόνας, και ξεκινά η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων προκειμένου να καθοριστούν οι όροι για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι «μετά από εννέα μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο τήρησε την υπόσχεσή του». Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

«Ενεργοποιήσαμε το Άρθρο 50 με επιστολή», δήλωσε η Τερέζα Μέι, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία του άρθρου 50 έχει ξεκινήσει και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βρετανικού λαού, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ΕΕ», πρόσθεσε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η Μέι τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο για μια νέα «βαθιά ειδική εταιρική σχέση» μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών. Πρόσθεσε ότι στην επιστολή της ήταν σαφής πως μια τέτοια ειδική σχέση είναι προς το συμφέρον τόσο της Βρετανίας όσο και της ΕΕ.


Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει «πισωγύρισμα». Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.


Η Μέι είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Όπως έγινε γνωστό, στην επιστολή της Μέι προς τις Βρυξέλλες αναφέρεται πως η βρετανίδα πρωθυπουργός προτίθεται να προωθήσει σειρά νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν ειδικά θέματα που έχουν σχέση με την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας και της βεβαιότητας ιδιαίτερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα. «Αναγνωρίζουμε ότι θα είναι πρόκληση να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία εντός της περιόδου των δύο ετών», αναφέρεται επίσης.

Σημειώνεται πως η Μέι ήταν αρχικά αντίθετη στο Brexit και ανέλαβε τον θώκο μετά την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Σε διάστημα 48 ωρών, αφότου διαβάσει την επιστολή, ο Τουσκ αναμένεται να στείλει στις 27 χώρες μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης. Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ