Παλαιστίνη: Η Χαμάς κλείνει σημείο διέλευσης μετά τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της

Παλαιστίνη: Η Χαμάς κλείνει σημείο διέλευσης μετά τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Facebook Twitter
0

Η Χαμάς έκλεισε σήμερα το σημείο διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας την οποία διοικεί και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία ηγετικού της στελέχους, την οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αποδίδει στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

 

Σε ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα διευκρινίζει ότι έκλεισε το σημείο διέλευσης του Ερέζ για όσο χρονικό διάστημα διεξάγεται η έρευνα για τον φόνο του 38χρονου Μάζεν Φάκχα, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε την Παρασκευή από αγνώστους στον παλαιστινιακό θύλακα.

 

Το Ισραήλ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο για το κλείσιμο του σημείου διέλευσης από την πλευρά της Γάζας ή για τη δολοφονία του παλαιστίνιου αξιωματούχου.

 

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Φάκχα ηγείτο πυρήνων της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος εδώ και 50 χρόνια από το Ισραήλ που χωρίζεται από τη Λωρίδα της Γάζας γεωγραφικά από το Ισραήλ.

 

Ο Φάκχα είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση για επιθέσεις αυτοκτονίας στις οποίες σκοτώθηκαν Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης μεταξύ 2000 και 2005.

 

Ήταν ένας από τους χίλιους παλαιστίνιους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι το 2011 από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο η Χαμάς κρατούσε επί πέντε χρόνια. Ο Φάκχα είχε μεταφερθεί στη Γάζα.

 

Το πέρασμα Ερέζ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, είναι η μοναδική πύλη εισόδου και εξόδου για τους ανθρώπους μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και του Ισραήλ. Ένα άλλο σημείο διέλευσης, το Κέρεμ Σαλόμ, προορίζεται για τη διακίνηση των εμπορευμάτων.

 

Η Λωρίδα της Γάζας τελεί επί δέκα χρόνια υπό ισραηλινό αποκλεισμό. Οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε τρεις πολέμους από το 2008.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Διεθνή / Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Τι είναι, ποια η δικαιοδοσία του - Ο Πούτιν ανάμεσα στα εκκρεμή εντάλματα σύλληψης

Αν και το αίτημα για τα εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκάλαντ πρέπει να εγκριθεί από τους δικαστές του ΔΠΔ, η ανακοίνωση του Καρίμ Καν αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση του Ισραήλ και πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη διεθνή κριτική για την πολεμική στρατηγική του στη Γάζα.
NEWSROOM
Τι σημαίνει το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου

Διεθνή / Τι σημαίνει για Νετανιάχου και Χαμάς το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας, σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση»
NEWSROOM
Πενθήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Eθνικό πένθος σε Ιράν και Πακιστάν για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου - Η εθνική σημαία του Πακιστάν κυματίζει μεσίστια στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Ισλαμαμπάντ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ