ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Κύπρος υπογράφει συμβόλαια για γεωτρήσεις με ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και Exxon Mobil

Η Κύπρος υπογράφει συμβόλαια για γεωτρήσεις με ΕΝΙ, ΤΟΤΑL και Exxon Mobil Facebook Twitter
EPA/STR (Φωτογραφία αρχείου)
0

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε τα συμβόλαια αδειοδότησης για γεωτρήσεις σε τρία τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε το συμβόλαιο με την Κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για το τεμάχιο «6», το συμβόλαιο με την ΕΝΙ για το τεμάχιο «8» και το συμβόλαιο με την Exxon Mobil-Qatar Petroleum για το τεμάχιο «10».

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η υπογραφή των συμβολαίων θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Απριλίου. Επιβεβαίωσε επίσης, ότι με την υπογραφή τους η Κυπριακή Δημοκρατία θα εισπράξει από τις αδειοδοτούμενες εταιρίες 103,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σχολιάζοντας εκτιμήσεις των εταιριών ότι στην κυπριακή ΑΟΖ ενδέχεται να υπάρχει υπεργιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, παρόμοιο με το Ζοr της Αιγύπτου, ο υπουργός σημείωσε πως η κυπριακή κυβέρνηση επιλέγει «να κρατά μικρό καλάθι». Εάν δεν γίνει γεώτρηση, είπε, δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι προσδοκίες των εταιρειών.

Αναφερόμενος στα πλάνα των εταιρειών, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι εντός του 2017, πέραν της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», προγραμματίζονται άλλες δύο γεωτρήσεις από την εταιρεία ΕΝΙ, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει καθοριστεί σε ποια τεμάχια θα γίνουν οι γεωτρήσεις.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και την εξαγγελία της Άγκυρας για πραγματοποίηση ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει με αυτοπεποίθηση και θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, παραμένοντας προσηλωμένη στους στόχους της».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Δεν πιστεύω ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόσω διαρκεί ο πόλεμος»

«Όταν προσκαλούμε μια χώρα να ενταχθεί στo NATO, δεν χρειαζόμαστε απλώς μια πλειοψηφία, αλλά την τέλεια συμφωνία μεταξύ και των 32 μελών» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ
NEWSROOM