Στη λίμνη Τσαντ εξελίσσεται μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές

Στη λίμνη Τσαντ εξελίσσεται μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές Facebook Twitter
0

Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μεταβαίνουν σήμερα στη λίμνη Τσαντ με στόχο να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε μια από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως, η οποία συνδυάζει τον λιμό, τις επιθέσεις τζιχαντιστών, την κλιματική αλλαγή και την κακή διακυβέρνηση.

 

Η κρίση αυτή επηρεάζει περίπου 21 εκατομμύρια ανθρώπους από τέσσερις χώρες: τη Νιγηρία, το Τσαντ, το Καμερούν και τον Νίγηρα.

 

Η επίσκεψη των 15 πρεσβευτών στον ΟΗΕ των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται επίσης να ανοίξει τον δρόμο για μια πιο ενεργή δράση του στην περιοχή προκειμένου να επιλυθεί μια κρίση την οποία έχει μέχρι τώρα παραβλέψει η παγκόσμια διπλωματία, καθώς οξύνονται οι κρίσεις στη Συρία και το Νότιο Σουδάν.

 

Η επίσκεψη «θα επιστήσει τη διεθνή προσοχή σε μια ανθρωπιστική κρίση» στη λίμνη Τσαντ, για την οποία ο ΟΗΕ ζητεί νέες δωρεές, δήλωσε ο Μάθιου Ράικροφτ πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ.

 

Η κρίση «παραγνωρίζεται ευρέως» και το Συμβούλιο Ασφαλείας «χωρίς αμφιβολία ήταν λίγο αργό στην αντιμετώπιση της απειλής (της τζιχαντιστικής οργάνωσης) Μπόκο Χαράμ», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Οι πρεσβευτές των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συναντηθούν με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θα μεταβούν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Καμερούν και τη βορειοανατολική Νιγηρία. Εξαιτίας των κρίσεων στην περιοχή έχουν εκτοπιστεί περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

Η επίσκεψη θα ξεκινήσει από το Καμερούν, μία εβδομάδα αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή λιμού στη βορειοανατολική Νιγηρία, επίκεντρο της σύγκρουσης με τη Μπόκο Χαράμ.

 

Ο ΟΗΕ ζητεί 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2017 για την περιοχή της λίμνης του Τσαντ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά για τη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου 5,1 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων.

 

Η Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε τη δράση της το 2009 με στόχο να δημιουργήσει ένα ισλαμικό κράτος στη βορειοανατολική Νιγηρία. Η οργάνωση έχει επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες, ενώ συχνά εξαπολύει επιθέσεις αυτοκτονίας.

 

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει καταφέρει τον τελευταίο καιρό να αντιμετωπίσει στρατιωτικά την επέκταση της Μπόκο Χαράμ, όμως οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ τίμημα.

 

Σε αυτό προστίθενται η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού που έχουν μετατρέψει την περιοχή της λίμνης Τσαντ, μια από τις μεγαλύτερες αποθήκες νερού στην Αφρική, σε περιβαλλοντική καταστροφή.

 

Ο όγκος νερού της λίμνης έχει περιοριστεί πλέον στο 10% του επιπέδου που ήταν τη δεκαετία του 1960.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Διεθνή / Ιταλία: Φωτογραφία των τριών φίλων στο στεγνό ποτάμι - Μέσα σε μία ώρα είχαν παρασυρθεί αγκαλιασμένοι

Τι συνέβη από τις 13:05 έως τις 14:02 - Φωτογραφία - ντοκουμέντο δείχνει τους τρεις φίλους να περπατούν σε στεγνό έδαφος λίγο πριν παρασυρθούν - Αγνοείται ακόμα ο 25χρονος
NEWSROOM
Τουρκία: Έγινε χριστιανός «στα χαρτιά» για να απαλλάξει το παιδί του από τα θρησκευτικά του Ερντογάν

Διεθνή / Τουρκία: Έγινε χριστιανός «στα χαρτιά» για να απαλλάξει το παιδί του από τα θρησκευτικά του Ερντογάν

Η κυβέρνηση Ερντογάν στοχεύει να διαχωρίσει την εκπαίδευση στην Τουρκία από τα κοσμικά θεμέλιά της και να την ευθυγραμμίσει με την ιδεολογία του κόμματος
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Διεθνή / O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Ο Λεχ Βαλέσα είναι το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του στρατηγού Γιαρουζέλσκι και κατά πολλούς με την πτώση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης
NEWSROOM
Ψηλά στην ατζέντα της Τουρκίας η Θεολογική Σχολή της Χάλκης - «Ντροπή που την κλείσαμε», λέει πρώην υπουργός

Διεθνή / «Ντροπή που κλείσαμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» λέει πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας

«Κατά τη διάρκεια της μονοκομματικής περιόδου, η Τουρκία καταπίεζε θρησκευόμενους πιστούς, μη μουσουλμάνους, Κούρδους και Αλεβίτες» δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Χουσεΐν Τσελίκ
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ