Ουγγαρία: Ξεκίνησε η κατασκευή και δεύτερου φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία

Ουγγαρία: Ξεκίνησε η κατασκευή και δεύτερου φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία Facebook Twitter
(φώτο αρχείου) Dimitri Messinis / SOOC
0

Την κατασκευή και δεύτερου φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της με τη Σερβία ξεκίνησε η Ουγγαρία, μια ενέργεια που πιθανότατα θα επιτείνει τις επικρίσεις από ορισμένους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν έχει εκφράσει επανειλημμένως την άποψη πως η μετανάστευση είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ε.Ε. Ωστόσο, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκφράζουν συχνά τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένες από τις πρακτικές της Βουδαπέστης.

Μάλιστα, σήμερα, Δευτέρα, μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία.

Ο Όρμπαν είναι επίσης ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος σχεδιάζει επίσης να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Ουγγαρία έχει υψώσει από το 2015 έναν φράχτη από συρματόπλεγμα στα βόρεια σύνορά της αποκλείοντας την πρόσβαση για τη Γερμανία, χώρα που αποτελούσε και αποτελεί το βασικό προορισμό των προσφύγων και των μεταναστών.

Μολονότι η πίεση στα σύνορά της πλέον δεν συγκρίνεται με εκείνη της προσφυγικής κρίσης του 2015, οι συνοριοφύλακες εμποδίζουν ακόμη εκατοντάδες ανθρώπους να περάσουν στη χώρα και οδηγούν πίσω στη Σερβία δεκάδες μετανάστες που καταφέρνουν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος.

Κοντά στον μεθοριακό σταθμό της Κελέμπια έχουν ήδη τοποθετηθεί οι πάσσαλοι που θα στηρίξουν τον δεύτερο φράχτη.

Ο Γιάνος Λάζαρ, ο προσωπάρχης του Όρμπαν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει 38 δισεκατομμύρια φιορίνια (130 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή του φράχτη και για τη δημιουργία καταυλισμών για τους μετανάστες.

Προς το παρόν ο δεύτερος φράκτης θα εκτείνεται μόνο κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, ενώ οι εργασίες για την κατασκευή του αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ