Εκατοντάδες φάλαινες εξόκειλαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας - Αγώνας για να σωθούν όσες παραμένουν ζωντανές

Εκατοντάδες φάλαινες εξόκειλαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας - Αγώνας για να σωθούν όσες παραμένουν ζωντανές Facebook Twitter
EPA/NEW ZEALAND DEPARTMENT OF CONSERVATION/DEB PRICE
0

Περισσότερες από 400 φάλαινες-πιλότοι εξόκειλαν σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας και οι περισσότερες, σχεδόν τα τρία τέταρτα, είναι νεκρές, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας. Την ίδια ώρα, εθελοντές καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να βοηθήσουν αυτές που εξακολουθούν να ζουν, να βγουν στα ανοιχτά.


Σύμφωνα με τις αρχές, είναι η τρίτη φορά που εξοκείλουν τόσο πολλές φάλαινες στη Νέα Ζηλανδία, όπου το συμβάν αυτό είναι σχετικά συχνό.


Συνολικά, 416 φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή στην ακτή του Φέργουελ Σπιτ στην περιοχή του Γκόλντεν Μπέι, στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Περίπου το 70% από αυτές είναι νεκρές και τα μέλη των σωστικών συνεργείων προσπαθούν να ωθήσουν αυτές που ζουν στα βαθιά. Ωστόσο, οι πιθανότητες επιτυχίας που έχουν οι προσπάθειες αυτές δείχνουν να είναι ελάχιστες.


«Δεδομένου του αριθμού των φαλαινών που είναι ήδη νεκρές, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η κατάσταση της υγείας αυτών που εξακολουθούν να ζουν είναι πολύ κακή», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Radio New Zealand ο Άντριου Λαμέισον, περιφερειακός διευθυντής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος. «Άρα προετοιμαζόμαστε για πολύ δραματικές στιγμές», πρόσθεσε.


Οι νεκρές φάλαινες μέσα στο νερό είναι τόσο πολλές που οι εθελοντές δυσκολεύονται πάρα πολύ να οδηγήσουν αυτές που εξακολουθούν να ζουν προς τα ανοιχτά, εξήγησε παράλληλα ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής στο AFP. «Οι νεκρές φάλαινες που πλέουν στα ρηχά εμποδίζουν τον δρόμο των υπολοίπων προς τα ανοιχτά», σημείωσε.


Οι εθελοντές κατάφεραν να οδηγήσουν προς τα ανοιχτά την πλειονότητα των φαλαινών που εξακολουθούν να ζουν και έχουν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα για να τις εμποδίσουν να ξαναβγούν στην ακτή. «Ελπίζουμε ότι το ρεύμα θα τις πάρει προς τα μέσα και ότι αυτές θα το ακολουθήσουν», κατέληξε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος.


Τα πιο σημαντικά περιστατικά αυτού του είδους που έχουν καταγραφεί ποτέ ήταν το 1918, όταν περίπου χίλιες φάλαινες είχαν ξεβραστεί στα Νησιά Τσάταμ και το 1985, όταν 450 φάλαινες είχαν εξοκείλει στο Ώκλαντ. Οι φάλαινες πιλότοι, που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα έξι μέτρα, είναι το πιο διαδεδομένο είδος φαλαινών που ζει στα νερά της Νέας Ζηλανδίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα ανάθεσε στην δικηγόρο του βασιλιά Κάρολου το διαζύγιο με την τρίτη σύζυγό του

Διεθνή / Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα ανάθεσε στην δικηγόρο του βασιλιά Κάρολου το διαζύγιο με την τρίτη σύζυγό του

H δυναμική δικηγόρος των γαλαζοαίματων Φιόνα Σάκλετον είχε εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο διαζύγιο με την Νταϊάνα - Η 67χρονη νομικός είναι γνωστή με το προσωνύμιο «Ατσαλένια Μανόλια»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρωτοφανής επικράτηση της ακροδεξιάς στον χάρτη της Γαλλίας - «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία» λέει η Λεπέν

Διεθνή / Πρωτοφανής επικράτηση της ακροδεξιάς στον χάρτη της Γαλλίας - «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία» λέει η Λεπέν

«Αυτή η ιστορική ψηφοφορία δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι ψηφίζουν, οι άνθρωποι κερδίζουν» δήλωσε η Λεπέν σε ένα πλήθος υποστηρικτών της που την επευφημούσαν
NEWSROOM