UNICEF: Ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο τρίμηνο στη Μεσόγειο

UNICEF: Ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο τρίμηνο στη Μεσόγειο Facebook Twitter
(φωτογραφία αρχείου)
0

Ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 190 παιδιών, σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο στη Μεσόγειο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της UNICEF.

Για το λόγο τούτο, καλεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της συνάντησής τους σήμερα στη Μάλτα, να αναλάβουν επείγουσα δράση.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 1.354 μετανάστες και πρόσφυγες πνίγηκαν κατά την περίοδο από το Νοέμβριο 2016 έως το τέλος του Ιανουαρίου 2017, με την πλειονότητα των θανάτων να συμβαίνουν στην επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, όπου 1.191 άνθρωποι φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αυτός ο αριθμός είναι 13 φορές μεγαλύτερος από όσους αναφέρθηκαν συνολικά για τη διαδρομή αυτή κατά την ίδια περίοδο του 2015-2016.

Με τις χειμερινές καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν ακόμα ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αυτή η διαδρομή, αλλά και άλλες ακόμη από την Αίγυπτο και αλλού, θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση προς την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν για τις ακόλουθες δράσεις για την προστασία των «ξεριζωμένων» παιδιών:

- Αποτροπή της εκμετάλλευσης και εμπορίας των παιδιών.

- Πλήρης συμμόρφωση με την αρχή της «μη επαναπροώθησης», καθώς η επιστροφή των παιδιών στην επικίνδυνη διαδρομή, ή η επιστροφή τους με βάρκες στη Λιβύη χωρίς ένα πραγματικό σχέδιο για την προστασία τους, θα προσθέσει μόνο την επιπλέον ταλαιπωρία τους.

- Δέσμευση πόρων για την ενίσχυση των προγραμμάτων προστασίας των παιδιών στη Λιβύη.

- Επένδυση σε κέντρα υποδοχής και περίθαλψης στη Λιβύη. Τα κέντρα αυτά θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας και δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθούν για την κράτηση των παιδιών, με βάση τη μεταναστευτική τους κατάσταση.

- Επένδυση σε αξιόπιστα προγράμματα επανεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης, έτσι ώστε οι απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες να μη χρειαστεί να στραφούν σε λαθρεμπόρους και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.

Τονίζεται επίσης ότι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, η UNICEF και η συνεργάτης της Intersos συμμετείχαν στη διάσωση 754 ανθρώπων από τα νερά της Κεντρικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων 148 ασυνόδευτα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, η ιταλική ακτοφυλακή έχει διασώσει 285 παιδιά με την υποστήριξη των UNICEF και Intersos.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Διεθνή / Τι γλυκαίνει την Coca-Cola στις ΗΠΑ; Η ανάρτηση Τραμπ και η διπλωματική απάντηση της εταιρείας

Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού, το οποίο ο Τραμπ ζητά να αντικατασταθεί με «φυσική» ζάχαρη, στο πλαίσιο της καμπάνιας της κυβέρνησής του για μια «υγιέστερη» Αμερική
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM