Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη 270 κατηγορούμενων για το πραξικόπημα

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη 270 κατηγορούμενων για το πραξικόπημα Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA (Φωτογραφία αρχείου)
0

Ξεκίνησε σήμερα στη Σμύρνη η δίκη 270 προσώπων, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται υποκινητής και δικάζεται ερήμην.


Η πρώτη ακροαματική συνεδρίαση άρχισε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, διευκρινίζοντας ότι έχουν αναπτυχθεί ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκπαιδευμένοι σκύλοι.


Οι 270 κατηγορούμενοι, οι 152 από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι, δικάζονται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης», «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής του κοινοβουλίου ή παρεμπόδισής του να ασκήσει τα καθήκοντά του». Βάσει της νομοθεσίας, μπορεί να επιβληθούν δύο ποινές ισοβίων στον καθένα.

Οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί και μεταξύ τους περιλαμβάνονται πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, όπως ο πρώην στρατηγός Μεμντούχ Χακμπιλέν, διοικητής της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, μετέδωσε το Ανατολή. Ο εξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος, κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά, δικάζεται ερήμην.


Οι δικαστικές διαδικασίες, που άρχισαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν έκταση χωρίς προηγούμενο στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 43.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου και την εγκαθίδρυση καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. 

Πολλές δίκες ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες και στις αρχές Ιανουαρίου ένα δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη δύο χωροφύλακες που κρίθηκαν ένοχοι για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν η πρώτη δικαστική απόφαση για την υπόθεση αυτή.


Πέραν των υπόπτων ως πραξικοπηματιών, οι διώξεις που άρχισαν μετά τις 15 Ιουλίου έχουν στόχο τους φιλοκουρδικούς κύκλους και τα μέσα ενημέρωσης, κάτι που έχει κάνει τις ΜΚΟ να κατηγορούν την τουρκική εξουσία ότι επωφελείται της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να πνίξει κάθε επικριτική φωνή. Η έκταση αυτών των μέτρων προκαλεί επίσης την ανησυχία της Δύσης, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις της οποίας με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ