Ιρανός ΥΠΕΞ: Δώρο στους εξτρεμιστές το διάταγμα του Τραμπ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Δώρο στους εξτρεμιστές το διάταγμα του Τραμπ Facebook Twitter
0

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά τους το Ιράν, είναι ένα "μεγάλο δώρο στους εξτρεμιστές", δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

 

Το διάταγμα του αμερικανού προέδρου "θα εκληφθεί στην Ιστορία ως ένα μεγάλο δώρο προς τους εξτρεμιστές και τους προστάτες τους", έγραψε ο Ζαρίφ σε μήνυμά του στο Twitter.

 

Ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα την Παρασκευή με το οποίο απαγορεύεται για τρεις μήνες η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών: Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Το Ιράν αποφάσισε χθες να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την απόφαση του Τραμπ.

 

Ο Ζαρίφ πρόσθεσε, σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, ότι "αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν βαθαίνοντας έτσι τη ρωγμή που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς", κι ενώ "η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό", κυρίως στη Μέση Ανατολή.

 

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να τεθεί επικεφαλής της καταπολέμησης εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και η αλ Κάιντα, κυρίως βοηθώντας τη συριακή και την ιρακινή κυβέρνηση.

 

Παράλληλα σήμερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει "την ηλιθιότητα που διέπει την αντίληψη και τη συμπεριφορά" της αμερικανικής κυβέρνησης. "Αυτό δείχνει ότι φοβούνται τη σκιά τους αλλά και τον ρατσιστικό και βίαιο χαρακτήρα τους που κρύβεται πίσω από την παραπλανητική εμφάνιση των υποστηρικτών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

 

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε "τους Ιρανούς να διασφαλίσουν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα στην είσοδό τους στις ΗΠΑ ή στις χώρες από τις οποίες θα περάσουν για να φθάσουν εκεί", πριν αναχωρήσουν αεροπορικώς, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

 

Περίπου ένα εκατομμύριο Ιρανοί ζουν στις ΗΠΑ και δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο, κυρίως για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM
Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Διεθνή / Τηλεδιάσκεψη Τραμπ, Ερντογάν, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και Αχμέντ αλ Σαράα μετά την άρση κυρώσεων στη Συρία

Ο Ερντογάν δήλωσε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου για την άρση των κυρώσεων κατά της Δαμασκού είναι ιστορικής σημασίας
LIFO NEWSROOM
Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Διεθνή / Μειώθηκε η ποινή των αδελφών Μενέντεζ για τη δολοφονία των γονιών τους - Ανοίγει ο δρόμος για την αποφυλάκιση

Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ είχαν καταδικαστεί το 1996 σε ισόβια χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης για τη δολοφονία των γονιών τους, Χοσέ και Κίτι Μενέντεζ, στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς το 1989
LIFO NEWSROOM
Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Διεθνή / Κιμ Καρντάσιαν: «Σε συγχωρώ» - H συγκινητική στιγμή με τον φερόμενο ως εγκέφαλο της ληστείας στη δίκη

Η Κιμ Καρντάσιαν σε μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή κατά τη διάρκεια της δίκης απευθύνθηκε σε έναν εκ των κατηγορούμενων, απαντώντας του σε επιστολή που της είχε γράψει ζητώντας τη συγχώρεσή της
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιωτικοί παραδέχονται ότι επίκειται πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για επικείμενη πείνα στη Γάζα αν δεν αποκατασταθούν οι αποστολές βοήθειας - Η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός
LIFO NEWSROOM