Ο ζωολογικός κήπος που προκάλεσε οργή προσπαθει να δικαιολογηθεί για τις σκελετωμένες αρκούδες που φιλοξενεί

Ο ζωολογικός κήπος που προκάλεσε οργή προσπαθει να δικαιολογηθεί για τις σκελετωμένες αρκούδες που φιλοξενεί Facebook Twitter
1

Έντονες αντιδράσεις σε φιλοζωικές οργανώσεις, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων αλλά και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου προκάλεσαν δύο βίντεο που κυκλοφόρησαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και δείχνουν σκελετωμένες αρκούδες να λιμοκτονούν σε έναν ζωολογικό κήπο της Ινδονησίας.

Πολλοί ήταν εκείνοι που απαίτησαν να κλείσει άμεσα ο ζωολογικός κήπος, υπογράφοντας για τον σκοπό διαδικτυακό petition, που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 380.000 υπογραφές. Στις εικόνες που προκαλούν αποτροπιασμό και κατέγραψαν μέλη του του Scorpion Wildlife Trade Monitoring Group φαίνονται μερικές λιπόσαρκες αρκούδες Μαλαισίας, τόσο πεινασμένες, που δείχνουν σαν να εκλιπαρούν τους επισκέπτες για λίγη τροφή ενώ έχουν φτάσει στο σημείο να τρώνε τα ίδια τους τα κόπρανα.

Μετά την κατακραυγή, ο ζωολογικός κήπος, που βρίσκεται στην πόλη Μπαντούνγκ, προέβη σε δηλώσεις σχετικά με το συμβάν και την εικόνα που παρουσιάζουν οι αρκούδες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως επειδή είναι αδύνατες δεν σημαίνει πως δεν είναι και υγιείς και υπερασπίστηκε τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. «Το να είναι αδύνατες σημαίνει πως δεν είναι υγιείς ή πως δεν έχουν αρκετό φαγητό; Από την άλλη, το να δείχνει ένα ζώο χοντρό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως είναι και υγιές», σχολίασε ο Sudaryo, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου. Όπως υποστήριξε οι συγκεκριμένες αρκούδες λαμβάνουν επαρκή τροφή. «Τα ζώα εδώ έχουν αρκετά αποθέματα τροφής, αν θέλετε να βοηθήσετε, ελάτε απευθείας σε επαφή μαζί μας» πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι δηλώσεις πυροδότησαν ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις, με τους χρήστες να επιτίθενται λεκτικά μέσω σχολίων στον Sudaryo. «Τι θα έλεγες πέθαινες από την πείνα και να δεις αν μπορείς ακόμη να αποκαλείς τον εαυτό σου υγιή;», «Αδύνατος στον βαθμό του να φαίνονται τα πλευρά σου σίγουρα δεν σημαίνει υγιής. Η γραμμή υπεράσπισης του Sudaryo ήταν τόσο γελοία, που για μια στιγμή σκέφτηκα πως προέρχεται από πολιτικό» ήταν μερικά από τα σχόλια. 

Οι κατηγορίες για παραμέληση των ζώων που φιλοξενεί δεν είναι κάτι καινούργιο για τον συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο, καθώς στο παρελθόν έχουν δει το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες ενός ελέφαντας Σουμάτρας, αλυσοδεμένου να κλαίει για ώρες λίγο πριν πεθάνει. Τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε απειλήσει με ανάκληση της άδειας λειτουργίας του ζωολογικού κήπου, ο οποίος προσέλαβε δύο κτηνιάτρους. 

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Ζωολογικών Κήπων της Ινδονησίας είπε την Τετάρτη πως επισκέφθηκε τον χώρο και διαπίστωσε πως τα ζώα είναι υγιή. «Μάλιστα τα σαρκοφάγα, παραείναι χοντρά» σχολίασε ο Tony Sumampau. Όπως σημείωσε, τον περασμένο Μάιο είχε δει μια αρκούδα Μαλαισίας που έδειχνε πολύ αδύνατη, αλλά «ήταν μια γερασμένη αρκούδα. Ξαναέκανα πρόσφατα επίσκεψη και δεν την είδα» πρόσθεσε. 

Ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος δεν είναι ο πρώτος στην Ινδονησία που κατακρίνεται για τις άθλιες συνθήκες που ζουν τα ζώα, αφού ένας ακόμη που βρίσκεται στη Σουραμπάγια έχει χαρακτηριστεί «Ζωολογικός Κήπος του Θανάτου».

* Με πληροφορίες από Mashable

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Τι στο διάολο τους θέλουν τους ζωολογικούς κήπους αυτοί οι βάρβαροι αφού δεν μπορούν να τους συντηρήσουν; Πονάει η ψυχή σου με τέτοιες εικόνες, είναι δυνατόν να πληρώσεις για να τις δεις;