Brexit: H Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά

Brexit: H Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά Facebook Twitter
6
Brexit: H Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ενιαία αγορά Facebook Twitter

«Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά», δήλωσε σήμερα η Bρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά», η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε «τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την Τρίτη στο Λονδίνο τη στρατηγική της για το Brexit.

«Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε στη συνέχεια η Μέι και εξήγησε πως η Βρετανία δεν επιθυμεί την αποσύνθεση της Ε.Ε.

Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. «δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (...) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ», υπογράμμισε.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι η τελική συμφωνία του Brexit θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, ικανοποιώντας  έτσι το αίτημα της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, η Μέι τάχθηκε υπέρ της «σταδιακής εφαρμογής» μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή», ανέφερε.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε, αλλά θα επιδιώξει να διατηρήσει και μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.

Η Μέι επεσήμανε, επίσης, πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές».

Η ίδια προειδοποίησε πως θα ήταν «πράξη καταστροφικού αυτοτραυματισμού» εάν κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι επεδίωκαν μία «τιμωρητική» συμφωνία για τη Βρετανία. Όπως είπε, θα προτιμούσε να φύγει από την Ε.Ε χωρίς νέα εμπορική συμφωνία παρά με μία κακή συμφωνία.

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των βρετανικών υποθέσεων.

Όσο αφορά το μεταναστευτικό, η πρωθυπουργός της Βρετανίας έκανε λόγο για κάποιου είδους «έλεγχο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η μετανάστευση πρέπει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όταν ο αριθμός των μεταναστών αυξάνεται υπερβολικά, η δημόσια στήριξη προς το "σύστημα" μειώνεται. Η May ξεκαθάρισε πως «Brexit» πρέπει να σημαίνει ταυτόχρονα και έλεγχο του αριθμού των ανθρώπων που καταφτάνουν στη Βρετανία.

Άνοδο κατέγραψε η στερλίνα μετά τις δηλώσεις Μέι

Τη μεγαλύτερη άνοδο από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit κατέγραψε σήμερα η στερλίνα, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να τεθεί η τελική συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας σε ψηφοφορία στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή ότι η χώρα θα επιδιώξει να παραμείνει βασικός ευρωπαϊκός εταίρος.

Η λίρα, η οποία ήδη ενισχυόταν άνω του 1% όταν η Μέι ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία της η οποία είχε διαρρεύσει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα ενημέρωσης, κατέγραψε άνοδο 2% στο 1,2278 δολάριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100, που τείνει να ενισχύεται όταν η λίρα υποχωρεί, επέκτεινε τις απώλειές του όσο μιλούσε η Μέι. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,275%.

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Πριν κανα δυο μήνες ΄"κύκλοι" της ΕΕ τόνιζαν ότι οι διαπραγματεύσεις εξόδου την ΜΒ θα έπαιρναν χρόνια ... τους "χορεύει" η ΜΒ (τώρα που μάλλον προετοιμάστηκε) ή κάνω λάθος;;!!!!!