Ο πρόσφυγας που μηνύει το Facebook για τη διάσημη selfie με τη Μέρκελ

Ο πρόσφυγας που μηνύει το Facebook για τη διάσημη selfie με τη Μέρκελ Facebook Twitter
0

Μια selfie με την ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη που  είχε τραβηχτεί το φθινόπωρο του 2015 έκανε το πρόσωπό του νεαρού πρόσφυγα γνωστό σε όλο τον κόσμο και η φωτογραφία του δημοσιεύτηκε σε όλα σχεδόν τα μίντια του κόσμου. Όμως η εικόνα αυτή έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης για υποδαύλιση μίσους και ο Σύρος πρόσφυγας προσέφυγε στη δικαιοσύνη.


Ο Σύρος πρόσφυγας Anas Modamani επιχειρεί να προστατεύσει τον εαυτό του από προσβλητικές για τον ίδιο αναρτήσεις στο Facebook καθώς η φωτογραφία του με την Καγκελάριο Μέρκελ έκανε μεν το πρόσωπό του γνωστό σε όλο τον κόσμο μέσα από τα ρεπορτάζ που αφορούν στην προσφυγική πολιτική της Γερμανίας, αλλά έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης.


Ο δικηγόρος του στο Βύρτσμπουργκ αιτήθηκε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά ενός χρήστη του Facebook αλλά και του ίδιου του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το Πρωτοδικείο του Βύρτσμπουργκ αναμένεται να εκδικάσει την υπόθεση τον ερχόμενο μήνα.

Ο πρόσφυγας που μηνύει το Facebook για τη διάσημη selfie με τη Μέρκελ Facebook Twitter



Η υπόθεση σχετίζεται έμμεσα με την αποτρόπαια επίθεση εναντίον ενός αστέγου που καταγράφηκε την Παραμονή των Χριστουγέννων σε στάση μετρό του Βερολίνου. Επτά νεαροί φέρονται να επιχείρησαν να κάψουν ζωντανό έναν άστεγο που κοιμόταν σε παγκάκι, στον υπόγειο σταθμό Ζενλαϊνστράσε. Πρόκειται για έξι Σύρους και έναν άνδρα από τη Λιβύη, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί.


Η φωτογραφία του Σύρου με τη γερμανίδα καγκελάριο συνδέθηκε στο Facebook, μεταξύ άλλων, με το συγκεκριμένο περιστατικό. Σχετικό φωτομοντάζ που δημοσιεύθηκε έφερε τον τίτλο: «Έβαλαν φωτιά σε άστεγο. Το 2015 η Μέρκελ είχε βγει selfie με έναν από τους δράστες!».


Εκπρόσωπος του δικαστηρίου εξήγησε ότι ο χρήστης του Facebook κατηγορείται ότι αναδημοσίευσε το φωτομοντάζ. Στόχος των ασφαλιστών μέτρων που κατατέθηκαν είναι να μην διαδίδει το Facebook «προσβλητικά Fake News». Ο δικηγόρος που ειδικεύεται στο δίκαιο που αφορά τις νέες τεχνολογίες έχει κινηθεί νομικά επανειλημμένως εναντίον του Facebook.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ