Η Νορβηγία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί τα FM

Η Νορβηγία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί τα FM Facebook Twitter
0

Οριστικό «αντίο» στο ραδιόφωνο FM λέει η Νορβηγία, η πρώτη στον κόσμο χώρα που μέσα στο 2017 θα «κατεβάσει» το δίκτυο των FM και οι ακροατές θα μπορούν να ακούν μόνο ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η βόρεια περιφέρεια της χώρας, η Νορδλάνδη, σταματά τις αναλογικές FM εκπομπές από τις 11 Ιανουαρίου, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το "New Scientist".

Και άλλες χώρες σκέφτονται να κάνουν το ίδιο, αλλά η Νορβηγία - λόγω ενός δυσμενούς συνδυασμού γεωγραφικών παραγόντων και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού- βιάστηκε να υιοθετήσει το σύστημα των ψηφιακών εκπομπών (Digital Audio Broadcasting-DAB).

Οι πολλές κοιλάδες και τα πολλά βουνά δυσκόλευαν την απρόσκοπτη μετάδοση του σήματος στα FM, ενώ το ψηφιακό σήμα -που έχει και καλύτερη ποιότητα ήχου- δεν θα αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, τουλάχιστον όχι τόσο πολλά.

Η νορβηγική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα εξοικονομεί περίπου 200 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες ετησίως (πάνω από 20 εκατ. ευρώ) χάρη στην εγκατάλειψη των FM.

Επίσης, η υιοθέτηση του DAB θα επιτρέψει να υπάρχουν πλέον περισσότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς το δίκτυο DAB έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από το FM. Σήμερα η Νορβηγία έχει πέντε σταθμούς FM εθνικής εμβέλειας, που μπορούν να γίνουν περίπου 40 με το DAB.

Όμως εκατομμύρια κάτοικοι της Νορβηγίας θα πρέπει να αγοράσουν νέα ψηφιακά ραδιόφωνα, ενώ μόνο το 20% των ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα πιάνουν ψηφιακό σήμα. Και ενώ οι επιτραπέζιες ή φορητές συσκευές ψηφιακού ραδιοφώνου δεν είναι πολύ ακριβές, η μετατροπή ενός ραδιοφώνου αυτοκινήτου από αναλογικό σε ψηφιακό μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή υπόθεση (κόστους σχεδόν 200 ευρώ).

Δεν είναι έτσι παράξενο που τα δύο τρίτα του νορβηγικού πληθυσμού δηλώνουν αντίθετοι στη «σίγαση» των FM και μόνο το 16% την υποστηρίζουν σαφώς, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής εφημερίδας Dagbladet.

Προς το παρόν, καμία άλλη χώρα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα εγκαταλείψει τα FM, αλλά η Ελβετία αναμένεται να είναι επόμενη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM