Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η «απαγόρευση Χριστουγέννων» σε γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η «απαγόρευση Χριστουγέννων» σε γερμανικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης Facebook Twitter
0

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Γερμανία δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ένα γερμανικό σχολείο στην Τουρκία απαγόρευσε τις γιορτές των Χριστουγέννων, παρά τη διάψευση από τη διοίκηση του σχολείου και την προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να υποβαθμίσει τις αναφορές.

Το Istanbul Lisesi στην Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε το 1884 και είναι ένα κρατικό δίγλωσσο σχολείο, το οποίο χρηματοδοτείται και από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία στέλνει εκεί 35 καθηγητές, του οποίους και πληρώνει. Σε αυτό φοιτούν κυρίως τούρκοι μαθητές, αλλά θεωρείται ένα από τα γερμανικά σχολεία του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το προσωπικό του σχολείου ενημερώθηκε πως δεν θα επιτραπούν οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και τα κάλαντα. Όπως ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο dpa, η διεύθυνση του σχολείου έστειλε ένα e-mail στους καθηγητές, στο οποίο αναφέρει ότι: «στη διάρκεια του μαθήματος δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά στα έθιμα των Χριστουγέννων και της χριστιανικής γιορτής».

Από την πλευρά του, το σχολείο εξήγησε ότι πρόκειται για μια παρεξήγηση και ότι δεν υπάρχει απαγόρευση των εορτασμών των Χριστουγέννων, αλλά ότι απλώς οι Γερμανοί καθηγητές δεν θα πρέπει να αναφέρονται στο θέμα στη διάρκεια του μαθήματός τους. Ειδικότερα, όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι η χορωδία του σχολείου αναγκάστηκε να ακυρώσει την εμφάνισή της στη χριστουγεννιάτικη συναυλία του γερμανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, η διοίκηση του σχολείου σημείωσε ότι επετράπη η συμμετοχή της υπό την εποπτεία του τουρκικού υπουργείο Παιδείας και με την άδεια των γονέων των μαθητών, αλλά οι καθηγητές ακύρωσαν τη συναυλία, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις.

Η υπόθεση κυριαρχεί σήμερα στα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ με οργή αντέδρασαν γερμανοί πολιτικοί. Η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγντελέν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι η κυβέρνηση πρέπει «αμέσως να καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή και να στείλει νότα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα». Ο Οζκάν Μουτλού, εκπρόσωπος για θέματα εκπαίδευσης των Πρασίνων, είπε ότι η απαγόρευση είναι «απλώς σοκαριστική». Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, αν εξακολουθήσει να ισχύει η απαγόρευση, θα πρέπει να τεθεί επειγόντως το ερώτημα αν οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το σχολείο.

Ο Αντρέας Σόιερ, γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών, του αδελφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε από την πλευρά του ότι η κίνηση αυτή «είναι μια νέα απόδειξη ότι ο (Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν καίει όλες τις γέφυρες με την Ευρώπη». Τα Χριστούγεννα είναι μέρος της Γερμανίας και αυτό ισχύει και για τα γερμανικά σχολεία στο εξωτερικό, υπογράμμισε.

«Δεν κατανοούμε την αιφνιδιαστική απόφαση της διεύθυνσης του Istanbul Lisesi», είχε ανακοινώσει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.«Είναι πολύ άσχημο που ακυρώθηκε η καλή παράδοση των διαπολιτιστικών ανταλλαγών πριν από τα Χριστούγεννα στο σχολείο αυτό με τη μακρά γερμανοτουρκική παράδοση», πρόσθετε.

Πάντως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ του Βερολίνου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν έχει την παραμικρή ένδειξη για ανάμειξη του προέδρου Ερντογάν στην υπόθεση του σχολείου Lisesi. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι την υποτιθέμενη απαγόρευση της διδασκαλίας του εθίμου των Χριστουγέννων καταδικάστηκε από πολιτικούς τόσο των Χριστιανοκοινιστών όσο και του κόμματος «Η Αριστερά», ο κ. Σέφερ έκανε λόγο για έναν «περίεργο συνασπισμό». Όπως τόνισε, δεν ευσταθεί ότι στην Τουρκία απαγορεύεται ο εορτασμός των Χριστουγέννων. Αυτό που προέκυψε στην περίπτωση του σχολείου Lisesi είναι μια συζήτηση με ποια μορφή θα διδάσκεται το έθιμο των Χριστουγέννων σε αυτό το σχολείο, στο μεταξύ όμως έγινε μια συζήτηση μεταξύ «γερμανών αρμοδίων» με τη διεύθυνση του σχολείου κατά την οποία ξεκαθαρίστηκε η «παρεξήγηση».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό για τη Γερμανία να συνεχιστεί η γερμανοτουρκική συνεργασία σε αυτό το σχολείο. Το γερμανικό διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να έχει όμως και τη δυνατότητα να πραγματευτεί και το θέμα «Χριστούγεννα», πάντα με τον δέοντα σεβασμό προς τις άλλες θρησκείες, πράγμα που στην προκειμένη περίπτωση πάντα τηρήθηκε, όπως επισήμανε. Παράλληλα ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι δεν είναι σκόπιμο όταν παρουσιάζεται ένα επιμέρους πρόβλημα να τίθεται όλο το φάσμα των επίμαχων ζητημάτων με την Τουρκία στο τραπέζι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠE, BBC, Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ