Xαλέπι: Oι πρώτες εικόνες από την εκκένωση - 1000 άνθρωποι στο κομβόι διάσωσης

Xαλέπι: Oι πρώτες εικόνες από την εκκένωση - 1000 άνθρωποι στο κομβόι διάσωσης Facebook Twitter
H κρατική τηλεόραση της Συρίας δημοσιοποίησε τις εικόνες από το Χαλέπι που δείχνουν τα παρατεταγμένα πράσινα λεωφορεία ανάμεσα στην κατεστραμμένη πόλη
0

Σχεδόν χίλιοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει από το πρωί το ανατολικό Χαλέπι, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συρίας.

Επισήμως η πηγή είπε στο Reuters ότι 951 άνθρωποι έφυγαν ήδη από  την περιοχή με το πρώτο κομβόι το οποίο περιελάμβανε γυναίκες, παιδιά και τραυματίες. Συνολικά υπολογίζεται πως σήμερα θα απομακρυνθούν 5000 άνθρωποι. 

Ένας δάσκαλος στο ανατολικό Χαλέπι, ο οποίος περίμενε τη σειρά του για να φύγει με το επόμενο κομβόι, δήλωσε ότι υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ των κατοίκων. Είπε ότι μερικοί ήταν θυμωμένοι που αναγκάζονται να φύγουν και άλλοι ευτυχισμένοι που η βία θα σταματούσε και πρόσθεσε πως κάποιοι ντόπιοι έκαιγαν τα υπάρχοντά τους στα σπίτια τους, ώστε να μην λεηλατηθούν από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ.

Xαλέπι: Oι πρώτες εικόνες από την εκκένωση - 1000 άνθρωποι στο κομβόι διάσωσης Facebook Twitter

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο σημείο, τα πρώτα λεωφορεία και ασθενοφόρα που μεταφέρουν τραυματίες και αμάχους έφυγαν πριν από περίπου δύο ώρες από τη συνοικία Αλ-Αμιρίγια και έφθασαν στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικία Ραμούσα, απ' όπου θα κατευθυνθούν στη συνέχεια στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οχήματα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, που έφεραν τις σημαίες των δύο οργανισμών, άνοιγαν τον δρόμο στην πομπή με τα 13 ασθενοφόρα και τουλάχιστον 20 λεωφορεία που αναχώρησε από τον θύλακο των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. 

Τα λεωφορεία σταμάτησαν για λίγο σε μια διασταύρωση και εκπρόσωποι της ΔΕΕΣ και της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέβηκαν σε κάθε ένα από αυτά προτού αρχίσουν να κινούνται και πάλι, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.


Η φάλαγγα απομακρύνθηκε από τον θύλακο των ανταρτών ακολουθώντας οχήματα του στρατού και της αστυνομίας. Η δεύτερη φάλαγγα οχημάτων αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ώρες και αποτελείται από 15 λεωφορεία μεταδίδει ο Guardian. Στόχος είναι μέσα στις επόμενες μέρες να έχουν απομακρυνθεί έως και 50.000 άνθρωποι σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο.

Xαλέπι: Oι πρώτες εικόνες από την εκκένωση - 1000 άνθρωποι στο κομβόι διάσωσης Facebook Twitter
Κόσμος συγκεντρώνεται στο σημείο από όπου το πρωί ξεκίνησε το πρώτο κομβόι
Xαλέπι: Oι πρώτες εικόνες από την εκκένωση - 1000 άνθρωποι στο κομβόι διάσωσης Facebook Twitter

Για την ώρα οι αναφορές που έρχονται από το Χαλέπι αναφέρουν πως τηρείται η εκεχειρία.  Νωρίτερα, το πρακτορείο TASS μετέδωσε πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις συνομιλίες για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης, επικαλούμενο τον ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.


Στο μεταξύ, η Ρωσία δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντηση της ανθρωπιστικής ομάδας δράσης των Ηνωμένων Εθνών πως η απομάκρυνση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων από το ανατολικό Χαλέπι θα ήταν γρήγορη και ειρηνική, δήλωσε ο σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Γιαν Έγκελαντ. «Σήμερα η Ρωσία περιέγραψε λεπτομερώς στην ομάδα δράσης πώς θα εκτυλιχθεί η εκκένωση. Επιβεβαίωσε πως Ρώσοι θα επιβλέπουν και πως είναι μια γρήγορη, μη γραφειοκρατική, μη παρεισφρητική εκκένωση και πως δεν θα συμβεί κανένα κακό σε εκείνους που θα φύγουν από το Χαλέπι», είπε στους δημοσιογράφους.

Βίντεο από την έναρξη της επιχείρησης το πρωί:

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM