Ο Βρετανός δημοσιογράφος AA Gill πέθανε τρεις εβδομάδες αφότου αποκάλυψε σε κριτική εστιατορίου πως έπασχε από καρκίνο

Ο Βρετανός δημοσιογράφος AA Gill πέθανε τρεις εβδομάδες αφότου αποκάλυψε σε κριτική εστιατορίου πως έπασχε από καρκίνο Facebook Twitter
1

Ο AA Gill, διακεκριμένος δημοσιογράφος, βραβευμένος συγγραφέας και κριτικός εστιατορίων της εφημερίδας Sunday Times πέθανε σήμερα σε ηλικία 62 ετών, ενώ μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα είχε αποκαλύψει πως πάσχει από καρκίνο.


Ο αρθρογράφος είχε αποκαλύψει μέσω δημοσιευμένης κριτικής εστιατορίου πως είχε διαγνωστεί με καρκίνο και πως έκανε χημειοθεραπείες ενώ παράλληλα εξέφραζε την ικανοποίησή του για τη ζωή που είχε κάνει. Είχε ανακάμψει από μια μακρά και χαοτική περίοδο αλκοολισμού στην ηλικία των 30 για να γίνει ο αφοσιωμένος πατέρας δύο διδύμων που του χάρισε η σύντροφός του Nicola Formby, η οποία πάντα αναφερόταν στα άρθρα του ως «η ξανθιά». Στο άρθρο του είχε αναφέρει πως ήθελε οι αναγνώστες να γνωρίζουν για την ασθένειά του σε περίπτωση που αυτή γινόταν αιτία για για να κάνει λανθασμένη κρίση στο φαγητό για το οποίο έγραφε.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Gill υπήρξε παντρεμένος για πέντε χρόνια με την τωρινή Υπουργό Εσωτερικών, Amber Rudd, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Flora και τον Alasdair. Προηγουμένως είχε κάνει ακόμη ένα γάμο με την Cressida Connolly, κόρη του συγγραφέα Cyril Connolly. 

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε το  Σάββατο το πρωί  από την εφημερίδα Sunday Times. Φίλοι και συνάδελφοί του ενημερώθηκαν με σημείωμα από τον συντάκτη Martin Ivens, ο οποίος περιέγραψε τον Gill ως ένα γίγαντα μεταξύ των δημοσιογράφων.

Σε σημείωμά του προς το προσωπικό, ο Ivens δήλωσε: «Με βαθιά θλίψη σας ενημερώνω πως ο πολυαγαπημένος συναδέλφός μας Adrian Gill πέθανε σήμερα το πρωί. «Ο Adrian ήταν στωικός με την ασθένειά του, αλλά ο αιφνίδιος θάνατος του μας έχει συγκλονίσει όλους», έγραψε ο συνάδελφος του.

Η καριέρα του στην αρθρογραφία ξεκίνησε το 1980 με κριτικές τέχνης για περιοδικά προτού αρχίσει να γράφει για το Tatler και στη συνέχεια ξεκίνησε τη συνεργασία του με τους Sunday Times. Φοίτησε στη σχολή του St. Martins και τη σχολή τέχνης και design Slade, αλλά στα 30 του εγκατέλειψε τα σχέδιά του για μια καριέρα στις εικαστικές τέχνες προκειμένου να στραφεί στο γράψιμο κριτικών εστιατορίων, παρά τον δια βίου αγώνα του με τη δυσλεξία.

Το ιδιοσυγκρασιακό ύφος γραφής του Gill γραφής αλλά και οι αμοιβές του, τον είχαν κάνει μια δημοσιογραφική προσωπικότητα που είχε φανατικούς φίλους και πολέμιους στο χώρο. Αν και πολλοί δεν συμφωνούσαν με το στιλ και το συχνά προσβλητικό του σχόλιο, όλοι τον είχαν παραδεχτεί ως σπουδαία και ξεχωριστή πένα στο βρετανικό τύπο.

Το 2010, είχε καταδικαστεί από την αρμόδια αρχή εποπτείας τύπου στη Βρετανία εξαιτίας μιας προσβλητικής κριτικής στη δημοσιογράφο Clare Balding η οποία παρουσίαζε μια εκπομπή για το ποδήλατο και στην περιγραφή του Gill αναφέρθηκε πως έμοιαζε με μια «λεσβία σε ποδήλατο» (dyke on a bike). Μια άλλη δήλωσή του που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από φιλοζωικές, ήταν όταν το 2009 είχε περιγράψει πώς είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν μπαμπουίνο στην Τανζανία.

Με πληροφορίες από Guardian/ BBC

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρίνα Σάττι αποδοκιμάζει τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

TV & Media / Η Μαρίνα Σάττι προκάλεσε αντιδράσεις με τη συμπεριφορά της για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Ισραήλ - Με ψεύτικα χασμουρητά και γυρισμένη την πλάτη της, η Μαρίνα Σάττι έδειξε την αποδοκιμασία της για την Ισραηλινή τραγουδίστρια
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Εξαιρετικά κείμενα κριτικής (και όχι μόνο). Απολάμβανα το χιούμορ του και την κοφτερή του γλώσσα (συχνά δεν συμφωνούσα, όμως ο λόγος του είχε συνέπεια και επιχειρήματα). Προσωπικά θα μου λείψει και θα πρότεινα, σε όποιον ενδιαφέρεται, να ψάξει την αρθρογραφία του.