ΗΠΑ: Μείωση του προσδόκιμου ζωής για πρώτη φορά από το 1993

ΗΠΑ: Μείωση του προσδόκιμου ζωής για πρώτη φορά από το 1993 Facebook Twitter
0

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε το 2015 για πρώτη φορά μετά το απόγειο της κρίσης του AIDS το 1993, σύμφωνα με έκθεση των υγειονομικών αρχών της χώρας που δημοσιεύθηκε σήμερα και η οποία δείχνει μια καθαρή αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας.

 

Ένα παιδί που γεννήθηκε το 2015 στις ΗΠΑ μπορεί να ελπίζει ότι θα ζήσει κατά μέσο όρο 78,8 χρόνια, μείωση 0,1 έτους σε σχέση με το 2014 (78,9), που ήταν ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

 

Η μείωση αυτή αποδίδεται στην αύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας του Αλτσχάιμερ, που σημείωσε μακράν τη μεγαλύτερη αύξηση (+15,7%), αλλά επίσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων (+0,9%), των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων (+2,7%), των νεφρολογικών παθήσεων (+1,5%), των ατυχημάτων (+6,7%), των εγκεφαλικών επεισοδίων (+3%), του διαβήτη (+1,9%) και των αυτοκτονιών (+2,3%).

 

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μειώθηκε η θνησιμότητα που συνδέεται με τον καρκίνο (-1,7%) σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με το CDC, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της γρίπης και της πνευμονίας παραμένουν σταθεροί.

 

Για τους άνδρες το προσδόκιμο ζωής ήταν το 2015, 76,3 χρόνια και 81,2 για τις γυναίκες, μείωση 0,2 και 0,1 αντίστοιχα σε σχέση με το 2014.

 

Συνολικά το 2015 καταγράφηκαν 2,7 εκατομμύρια θάνατοι στις ΗΠΑ, δηλαδή 86.000 περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά.

 

Το ποσοστό θνησιμότητας του αμερικανικού πληθυσμού αυξήθηκε κατά 1,2%, γεγονός που αποτελεί αύξηση για πρώτη φορά από το 1999, όπως επισημαίνει το CDC.

 

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2015, την οποία διεξήγαγε ο Αμερικανός Άνγκους Ντίτον που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Οικονομίας, η θνησιμότητα στους λευκούς Αμερικανούς μέσης ηλικίας, που μειωνόταν από το 1978, άρχισε και πάλι να αυξάνεται εδώ και 15 χρόνια εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ, των ναρκωτικών και των αυτοκτονιών, κυρίως στον πιο φτωχό πληθυσμό.

 

Στην κατάταξη μακροβιότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2014 οι ΗΠΑ ήταν πίσω σχεδόν από 40 χώρες. Η Ιαπωνία ήταν στην πρώτη θέση με προσδόκιμο ζωής 84 έτη, ενώ ακολουθούν η Ελβετία (83), η Γαλλία, η Σουηδία και ο Καναδάς (82) και η Χιλή (81).

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντινούπολη: «Ίσως δεν χρειαστεί συνάντηση με Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι - «Έτοιμοι για συμβιβασμούς» δηλώνουν οι Ρώσοι

Διεθνή / «Ίσως δεν χρειαστεί συνάντηση με Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι - «Έτοιμοι για συμβιβασμούς» δηλώνουν οι Ρώσοι

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πιθανούς συμβιβασμούς και να τους συζητήσουμε» είπε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι - Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους για ασέβεια
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Διεθνή / Ο Ζελένσκι στέλνει τον υπουργό Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη – Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν θέλει ειρήνη

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ξεκινούν σε κλίμα δυσπιστίας και χαμηλών προσδοκιών, με τις πραγματικές εξελίξεις να εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των δύο προέδρων που παραμένουν εκτός τραπεζιού: του Πούτιν και του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Διεθνή / Η πτώση του Τζο Μπάιντεν: Πώς η ομάδα του συγκάλυψε την παρακμή του

Το περασμένο καλοκαίρι, το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσε τον 81χρονο πρόεδρο. Σε νέο βιβλίο, με τίτλο Original Sin, άνθρωποι του Λευκού Οίκου αποκαλύπτουν πώς οι αδυναμίες του Τζο Μπάιντεν κρύφτηκαν από το κοινό
LIFO NEWSROOM