Μεγάλη νίκη του Ομπάμα στο νόμο για την υγεία

Μεγάλη νίκη του Ομπάμα στο νόμο για την υγεία Facebook Twitter
0

Με μια απόφαση ορόσημο που αναμένεται να επηρεάσει τις εκλογές του  Νοεμβρίου αλλά και τη ζωή κάθε Αμερικανού, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την Πέμπτη τον αμφιλεγόμενο νόμο του  Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική περίθαλψη.

Με ψήφους 5-4 ο νόμος πέρασε στα πιο σημαντικά του σημεία, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει την εφαρμογή του νέου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που θα ισχύσει πλήρως από το 2014.


"Η σημερινή απόφαση ήταν μια νίκη για τους ανθρώπους σε όλη την επικράτεια,  των οποίων η ζωή είναι πλέον πιο ασφαλής λόγω του νόμου αυτού", δήλωσε ο Ομπάμα σε τηλεοπτική ανακοίνωση του από το Λευκό Οίκο.


Η Νάνσι Πελόζι που αγωνίστηκε κι αυτή για το νόμο, θυμήθηκε τον Γερουσιαστή Edward Kennedy ο οποίος ήταν ένας μακροπρόθεσμος υποστηρικτής της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης και πέθανε πριν το σχέδιο γίνει νόμος του κράτους. «Τώρα μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Πελόζι.

Η απόφαση αυτή αναμένεται όμως να συσπειρώσει και τους Ρεπουμπλικανούς που τάσσονται κατά της εφαρμογής του νόμου. «Αυτό που δεν έκανε το δικαστήριο σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση του, θα το κάνω εγώ την επόμενη των εκλογών», δήλωσε ο Μιτ Ρόμνι.  

Η κύρια «πρόκληση» του νόμου, η οποία πέρασε από το δικαστήριο, είναι η πρόβλεψη ότι όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν ασφάλιση υγείας αλλιώς θα πληρώσουν πρόστιμο. Οι υποστηρικτές του νόμου λένε ότι μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει.

Στο δικαστήριο προσέφυγαν 26 πολιτείες με επικεφαλής τη Φλόριντα που υποστήριξαν ότι δεν θέλουν να έχουν ασφάλιση, ένα προϊόν «που δεν μπορούν, δεν θέλουν και δεν χρειάζεται να το έχουν». Υποστήριξαν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές.

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αντέτεινε ότι δεδομένου ότι κάθε Αμερικανός θα χρειαστεί ιατρική περίθαλψη σε κάποιο σημείο της ζωής του, δεν μπορούν τα άτομα να επιλέγουν αν θέλουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη.

Οι δικαστές, υποστήριξαν τελικά ότι οι άνθρωποι που δεν πληρώνουν στο σύστημα υγείας για την ασφάλιση τους κάνουν την περίθαλψη πιο ακριβή για όλους.  

Η κομματική συζήτηση γύρω από μια τέτοια σαρωτική νομοθεσία έχει ενσωματώσει σχεδόν όλα τα παραδοσιακά καυτά θέματα, όπως σημειώνει το CNN: αμβλώσεις και το δικαίωμα στην αντισύλληψη, ομοσπονδιακά ελλείμματα, χρηματοδότηση κρατική και ατομική, περίθαλψη, γήρανση, το τέλος της ζωής και τη συνολική οικονομία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ