Ανακούφιση στην Ευρώπη μετά την ήττα του ακροδεξιού Χόφερ

Ανακούφιση στην Ευρώπη μετά την ήττα του ακροδεξιού Χόφερ Facebook Twitter
1


Εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των αυστριακών προεδρικών εκλογών ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έγραψε στο Twitter ότι η νίκη του φαν ντερ Μπέλεν «ανακουφίζει ολόκληρη την Ευρώπη».

Σε μια πρώτη αντίδραση οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες σημειώνουν δια στόματος του γενικού γραμματέα Πέτερ Τάουμπερ ότι ο νικητής των εκλογών αναλαμβάνει το έργο «να γεφυρώσει το χάσμα που δημιούργησε στην αυστριακή κοινωνία ο μακρύς και σκληρός προεκλογικός αγώνας». Από την πλευρά της η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έγραψε μέσω Twitter ότι ο Νόρμπερτ Χόφερ έδωσε σκληρή μάχη στις εκλογές. Λίγες ώρες νωρίτερα η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν είχε ευχηθεί καλή επιτυχία στον υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ γράφοντας: «Έχεις τη στήριξη όλων των πατριωτών του κόσμου!».


Το εντυπωσιακό στις αντιδράσεις των ευρωπαίων πολιτικών είναι η έκπληξη για την ήττα του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ. Κι αυτό διότι τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε πλέον να θεωρείται αναπόφευκτη η συνεχής ενίσχυση του λαϊκισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια ώρα η ΕΕ μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη σε ένα κλίμα ανασφάλειας και κρίσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.


Η καθαρή νίκη του φαν ντερ Μπέλεν στην Αυστρία θεωρείται θετικό μήνυμα ότι η πορεία του λαϊκισμού μπορεί να ανακοπεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι λύθηκαν τα προβλήματα στην ΕΕ. Έτσι οι Ευρωπαίοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην Ιταλία και αγωνιούν για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Την ίδια στιγμή προκαλεί πολλές ανησυχίες και το 2017 που θα είναι χρονιά εκλογών, στη Γαλλία, την Ολλανδία, αλλά και την Γερμανία.

Τι έκρινε το αποτέλεσμα

 

Το σημαντικότερο κίνητρο για τους ψηφοφόρους του Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε, σύμφωνα με τις πρώτες εκλογικές αναλύσεις, η αποτροπή μίας ακροδεξιάς στροφής στη χώρα, ενώ για τους ψηφοφόρους του Νόρμπερτ Χόφερ ήταν «η κρίση του ασύλου- η μετανάστευση».


Ο σημερινός επαναληπτικός γύρος των αυστριακών προεδρικών εκλογών, οκτώ μήνες μετά από τον πρώτο γύρο τους με έξι τότε υποψήφιους στις 24 Απριλίου, κατέστη αναγκαίος έπειτα από την έντονα αμφιλεγόμενη απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου την 1 Ιουλίου, με την οποία αυτό, αποδεχόμενο προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων, ακύρωσε στο σύνολό του τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 22ας Μαΐου, ορίζοντας επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ανακούφιση στην Αυστρία


Στις πρώτες αποψινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν τόνισε ως λόγους της εκλογικής νίκης του το «πολύ ευρύ κίνημα για αλληλεγγύη, ελευθερία και ισότητα, αξίες που συνυπογράφει η πλειοψηφία των Αυστριακών».


Από την πλευρά του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, εκφράζοντας τη χαρά του και συγχαίροντας τον Βαν ντερ Μπέλεν για τη νίκη του, δήλωσε πεπεισμένος πως η Αυστρία απέκτησε έναν Πρόεδρο ο οποίος θα την εκπροσωπεί με εξαιρετικό τρόπο στο εξωτερικό.


Τον νέο ομοσπονδιακό Πρόεδρο συνεχάρη για τη νίκη του και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητά του, σε αντίθεση με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Ράινχολντ Λοπάτκα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του Νόρμπερτ Χόφερ, μαζί με σειρά κορυφαίων στελεχών του Λαϊκού Κόμματος τα οποία προωθούν μία μελλοντική συνεργασία του με το Κόμμα των Ελευθέρων.


«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Αυστρία, για την οποία είναι μία καλή και σαφής ετυμηγορία», τόνισε στις δηλώσεις της η αρχηγός του κόμματος των Πράσινων, Εύα Γκλαβίσνιγκ, της οποίας ο Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε προκάτοχος επί ένδεκα χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος, προσθέτοντας πως είναι πεπεισμένη ότι ο νέος Πρόεδρος θα πετύχει να δημιουργήσει γέφυρες και να θεραπεύσει τις πληγές από τον προεκλογικό αγώνα.


Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -το οποίο εδώ και πάνω από έναν χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%- Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στις αποψινές δηλώσεις του προσπάθησε να ανάγει την εκλογική ήττα του υποψηφίου του και υπαρχηγού τού κόμματος, Νόρμπερτ Χόφερ, σε μία, όπως διατεινόταν, «καμπάνια φόβου» και ένα «μαζικό οδοστρωτήρα του συστήματος εναντίον του Νόρμπερτ Χόφερ».


Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν είναι ο πρώτος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας στη μεταπολεμική ιστορία της, ο οποίος δεν προέρχεται από ένα εκ των δύο κομμάτων που κυβερνούν τη χώρα μετά το 1945, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊικό Κόμμα.


Ο νέος ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας θα ορκιστεί στις 26 Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού Προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ, ο οποίος στη βάση του αυστριακού Συντάγματος, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες, δεν μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές.
Κανονικά η ορκωμοσία του νέου ομοσπονδιακού Προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου που ολοκληρώθηκε η δεύτερη θητεία του Χάιντς Φίσερ, αναβλήθηκε όμως και το αξίωμα παραμένει για πάνω από έξι μήνες κενό, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης -ελέω Ακροδεξιάς- του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο.


Καθήκοντα Προέδρου ασκούν στο διάστημα αυτό συλλογικά, η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Ντόρις Μπούρες και οι δύο αντιπρόεδροί της, ένας εκ των οποίων είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος εξακολουθεί κατά παράδοξο τρόπο, να διατηρεί το αξίωμά του, παρά την υποψηφιότητά του από τις αρχές της χρονιάς στις προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ/ Deutsche Welle

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM
Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM
ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν συστρατεύτηκαν αριστεροί οικολόγοι σοσιαλδημοκράτες κεντρώοι ψευτοδεξιοί και όλο το προοδευτικό καταστημένο των μέσων μαζικής ενημέρωσης + τα παπαγαλάκια της Ευρωπαικής ένωσης. Σαν λιοντάρι πάλεψε σαν άξιος πατριώτης ο Χόφερ. Σπουδαία μάχη κρίμα που ο αυστριακός πληθυσμός στάθηκε ανάξιος των περιστάσεων. Παρα ταύτα αυτό το 47% αποτελεί ένα κατόρθωμα.