Το Βερολίνο καθησυχάζει την Αθήνα: Oι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση

Το Βερολίνο καθησυχάζει την Αθήνα: Oι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση Facebook Twitter
1

Οι προκλήσεις και οι δηλώσεις από την Τουρκία συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό και σήμερα το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μοιάζει πιο τεταμένο από ποτέ. Ωστόσο το Βερολίνο καθησυχάζει την Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις και φέρεται να εκτιμά πως οι δηλώσεις του Ερντογάν απευθύνονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σασουάν Σεμπλί απέφυγε να σχολιάσει άμεσα τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας που έχουν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και επισήμανε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες δηλώσεις του τούρκου προέδρου.

Παραπέμποντας όμως την ίδια ώρα σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους τούρκους πολίτες. «Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας», επισήμανε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις επαφές του γερμανού υπουργού κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα την Κυριακή.


Στην ελληνική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός Πρόεδρος της Γερμανίας θα έχει επαφές τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Εκτός από τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, τις επαφές του στην Αθήνα θα απασχολήσουν επίσης η προσφυγική κρίση αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Στο σημερινό μπρίφινγκ μάλιστα η εκπρόσωπος του κ. Σταϊνμάγερ χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών συγχαίροντας τις δυο κοινότητες γι΄ αυτό το βήμα.


Απώτερος στόχος της επίσκεψης στην Ελλάδα, που θα ξεκινήσει την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια της Έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες» που είναι αφιερωμένη στην περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα, είναι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, να καταδείξει το ζωηρό ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα και σε άλλα επίπεδα, πέραν του πολιτικού, όπως του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών. Όπως σημείωσε, Ελλάδα και Γερμανία είναι στενοί εταίροι και φίλοι με σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η Ελλάδα είναι μια χώρα - κλειδί στην ευρύτερη περιοχή.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ητανε καποτε ενας τυπος, γαμω τα παιδια, ειρηνιστης, δημοκρατης, δικαιος και ηθικος. Παιδι μαλαμα λεμε. Τυχαινε και ηταν και πρωθυπουργος της Αγγλιας. Νομιζω ειχε συνωνυμια μ εναν μπασκετμπολιστα αμερικανο.Ηταν και ενας αλλος τυπος αυστριακος, καλοπαιδο και αυτος. Πατριωτης, καλλιτεχνης, φιλοζωος, συγγραφεας και βιγκαν. Ολα τα καλα του κοσμου και ολα τα προτερήματα ειχε αυτο το παιδι, αλλα ενα κακο, ητανε λιγο νταης.Ο νταης λοιπον, που λετε, φτιαχνει την χωριστρα του, ψαλιδιζει τα μουστακια του σενια και μορτικα, λεει κατι ωραια για "μπλουτ ουντ ερντε" και γινεται καγκελαριος στην Γερμανια. Και αφου ηταν νταης, υπηρξε συνεπεστατος με την προσωπικη του κοσμοθεωρια και αρχισε τα νταηλικια.Πρωτα πρωτα αρχισε τα εξοπλιστικα, ενω του το ειχαν απαγορευσει. Ο αλλος ο αγγλος με την συνωνυμια, ειπε να φανει δεκτικος και βυθισε ενα κομματι του στολου του. Ή στηριζεις εμπρακτα την ειρηνη, ή εισαι μπουχεσας, να πουμε.Μετα ο αυστριακος αρχισε κατι για "ζωτικο χωρο", Lebensraum, το λεγε, γιατι τα γερμανικα τα μιλαγε φαρσι. Ητοι σημαινει: παιδια εδω που ειμαστε ειναι καπως στριμοκωλα και δεν μας φτανει, θα παμε και πιο διπλα.Ο Τσαμπερλεν ομως εκει βραχος. -"Αφηστε τον να λεει, κατα βαθος ειναι καλο παιδι. Ετσι τα λεει, δεν θα κουνηθει. Για εσωτερικη καταναλωση ειναι αυτα, τον ειδα και μου τα ειπε προσωπικα."Βλεπει ο Αυστριακος την υποχωρητικοτητα του Αγγλου και λεει, δεν παω μια βολτα με τον στρατο μου ως το χωριο της μανας μου στην Αυστρια, να της αναψω ενα κερακι στον ταφο της να με καμαρωσουν και οι χωριανοι με την στολαρα μου;Και πηγε.Ο Αγγλος το βρηκε λογικοτατο. Την μαμα του να μην δει; Τι ειμαστε βαρβαροι;Πιο διπλα ομως ηταν και αλλη χωρα, Πολωνια την λέγανε εβγαζε καλη μπυρα και αφρατες γυναικες. Και του δικου μας, του αρεσαν και τα δυο. -" Θα παω", ελεγε.- "Δεν θα παει" ελεγε ο Τσαμπερλεν.- "Δεν θα τολμησει", ελεγαν οι Πολωνοί, "εχουμε συμμαχους ισχυρους την Αγγλια και την Γαλλια, εχουμε και τον τριτο μεγαλυτερο στρατο της Ευρωπης. Δεν θα τολμησει."Ο κοντος τολμησε και την μοιραστηκε μαλιστα μ ενα αλλο φανταστικο τυπο, ειχε και αυτος μουστακι, αλλα πιο παχυ, καθοτι, αυτος ηταν παιδι της εργατιας, δεν ηθελε να το παιζει κωλοαστος, μπουρζουας και ετσι.Τα υπολοιπα τα ξερετε. Εγω παντως αυτη την ιστορια θυμηθηκα οταν διαβασα το αρθρο. Κακα ξεμπερδεματα θα χουμε και εγω ειμαι πιο ειρηνιστης και απο τον Τσαμπερλεν. Το δηλωνω.