"Καθαρά" ψάρια από τη Φουκουσίμα

"Καθαρά" ψάρια από τη Φουκουσίμα Facebook Twitter
Από το λιμάνι στο πιάτο: τα πρώτα χταπόδια από τη Φουκουσίμα
0

Στην αγορά βρίσκονται πλέον τα πρώτα ψάρια που αλιεύτηκαν στα ανοιχτά της Φουκουσίμα μετά την άρση της απαγόρευσης της εμπορικής αλιείας από τις αρχές της Ιαπωνίας.

Πρόκειται κυρίως για χταπόδια και για σπειροειδή όστρακα, είδη που θεωρείται ότι παγιδεύουν λιγότερα ραδιενεργά σωματίδια στο σώμα τους, αλλά αποτελούν βασική πηγή εσόδων και πολύτιμη τροφή για τους κατοίκους της περιοχής. Η αλιεία ωστόσο εξακολουθεί να απαγορεύεται για 36 είδη ψαριών.

«Η τελευταία χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη αλλά δεν εγκατέλειψα ποτέ το επάγγελμά μου» λέει ο Τόρου Τακαχάσι, ντόπιος ψαράς, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους ψαράδες της περιοχής σταμάτησε εθελοντικά το ψάρεμα αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό του Μαρτίου του 2011 και την έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης τα επίπεδα ραδιενεργού κεσίου που μετρήθηκαν στις ακτές και τη θαλάσσια περιοχή της Φουκουσίμα ξεπέρασαν τα 100.000 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο μέσα σε έναν μόλις μήνα μετά την καταστροφή - 100 φορές υψηλότερα δηλαδή απ’ ό,τι στη Μαύρη Θάλασσα μετά την έκρηξη του Τσέρνομπιλ το 1986.

Παρόλο που δεν έχει γίνει ακόμη απόλυτα σαφές σε ποιο βαθμό έχει επηρεαστεί η θαλάσσια ζωή της περιοχής συνολικά, σε πολλά εμπορεύσιμα ψάρια τα επίπεδα ραδιενέργειας ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας των 100 μπεκερέλ το κιλό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γαλλικές μετοχές οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα από το 2022 λόγω του φόβου για εκλογική νίκη της ακροδεξιάς

Διεθνή / Γαλλία: Η ακροδεξιά στροφή φέρνει αναταράξεις στην οικονομία - Γιγαντιαίες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης CAC 40 στο χρηματιστήριο στο Παρίσι υποχωρεί κατά 6,2% σε εβδομαδιαία βάση, παραδίδοντας τα κέρδη του για το έτος και οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον Μάρτιο του 2022
NEWSROOM