Το Ισραήλ στις φλόγες: Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος στέλνουν πυροσβεστικά αεροπλάνα για να βοηθήσουν

Το Ισραήλ στις φλόγες: Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος στέλνουν πυροσβεστικά αεροπλάνα για να βοηθήσουν Facebook Twitter
Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα (βόρεια), εξαιτίας της απειλής των πυρκαγιών που μαίνονται για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας κι ενώ οι αρχές υποψιάζονται εμπρησμούς με πολιτικά κίνητρα σε πολλές εξ αυτών.
0
Το Ισραήλ στις φλόγες: Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος στέλνουν πυροσβεστικά αεροπλάνα για να βοηθήσουν Facebook Twitter

Παραδομένο στις φλόγες παραμένει το Ισραήλ καθώς εξακολουθεί να μαίνεται από τη Δευτέρα μία από τις χειρότερες πυρκαγιές από το 2010 κι έπειτα, όταν μεγάλη δασική πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο βόρειο Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 42 άνθρωποι.

Οι τοπικές μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν πως οι συνθήκες ξηρασίας –σε ορισμένες περιοχές του Ισραήλ δεν έχει βρέξει εδώ και μήνες– και οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν για πολλές ημέρες και πως οι προοπτικές για εποχικές βροχοπτώσεις είναι μικρές. Η ξηρασία σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και τους ισχυρούς ανατολικούς ανέμους είχαν ως αποτέλεσμα την επέκταση των πυρκαγιών αυτή την εβδομάδα στο κεντρικό και το βόρειο Ισραήλ, καθώς και σε τμήμα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης.

Το Ισραήλ στις φλόγες: Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος στέλνουν πυροσβεστικά αεροπλάνα για να βοηθήσουν Facebook Twitter

Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί. Ο αυτοκινητόδρομος 443, που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ περνώντας μέσα από τη Δυτική Όχθη, ήταν κλειστός προσωρινά στη διάρκεια της πρωινής ώρας αιχμής καθώς οι φλόγες έφθασαν στην πόλη Μόντι'ιν, στη μέση περίπου της απόστασης μεταξύ δύο μεγάλων αστικών κέντρων.


Μεγάλες φλόγες μαίνονται επίσης στα όρια της Χάιφα, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, και οι αρχές συνέστησαν σε χιλιάδες κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει αεροπορική πυροσβεστική υποστήριξη από την Κροατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρωσία, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνομιλεί με τους ομολόγους του ζητώντας τους βοήθεια. Η Τουρκία έχει επίσης στείλει ένα αεροπλάνο στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Νετανιάχου, ανεβάζοντας στα 16 τον συνολικό αριθμό των ξένων αεροσκαφών που βοηθούν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ στις φλόγες: Ρωσία, Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος στέλνουν πυροσβεστικά αεροπλάνα για να βοηθήσουν Facebook Twitter

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε στο Ραδιόφωνο του Στρατού ότι σχεδόν το 50% των πυρκαγιών οφείλονται προφανώς σε εμπρησμό, ενώ ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης ενός ακροδεξιού κόμματος, άφησε να εννοηθεί ότι εκείνοι που τις προκάλεσαν μπορεί να μην είναι εβραίοι. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ δήλωσε πως οι ερευνητές δεν έχουν μπορέσει ακόμη να προσδιορίσουν αν οποιαδήποτε από τις δεκάδες πυρκαγιές που έχουν αναφερθεί σε όλη τη χώρα οφείλεται σε εμπρησμό. Είπε, ωστόσο, ότι τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν την Τετάρτη (χθες) για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια και αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στο δικαστήριο.


Μια μοίρα πυροσβεστικών αεροπλάνων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έχει αναλάβει δράση μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών τη Δευτέρα, ρίχνοντας επιβραδυντικό υγρό στις φλόγες. Ο Ρόζενφελντ είπε πως οι περισσότερες από τις μικρότερες πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο αλλά τέσσερις μεγάλες φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ