Το κλίμα αλλάζει πολύ γρήγορα για τα είδη - Πολλά ζώα και φυτά δεν θα προλάβουν να προσαρμοστούν

Το κλίμα αλλάζει πολύ γρήγορα για τα είδη - Πολλά ζώα και φυτά δεν θα προλάβουν να προσαρμοστούν Facebook Twitter
Τα τροπικά είδη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα στις εύκρατες περιοχές
0

Πολλά είδη δεν θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν αρκετά γρήγορα ώστε να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.


Όπως αναφέρει το BBC, οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα από 250 φυτά και ζώα, και διαπίστωσαν πως η ικανότητά τους να προσαρμοστούν στις αλλαγές της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει τους ρυθμούς της κλιματικής αλλαγής.


Τα αμφίβια, τα ερπετά και τα φυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, τονίζουν οι αμερικανοί ερευνητές, επισημαίνοντας πως τα τροπικά είδη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνα στις εύκρατες περιοχές.


Μερικά ζώα μπορεί να είναι σε θέση να μετακινηθούν γεωγραφικά ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, όμως κάποια βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές και δεν μπορούν να κινηθούν, όπως για παράδειγμα σε φυσικά καταφύγια, βουνά ή νησιά.


Οι οικολόγοι ανέλυσαν το πόσο γρήγορα τα είδη είχαν αλλάξει τις συνθήκες στις οποίες μπορούν να επιβιώσουν κατά την πάροδο του χρόνου, και πώς αυτά τα ποσοστά συγκρίνονται με εκείνα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ανέλυσαν ειδικότερα 266 πληθυσμούς φυτών και ζώων, συμπεριλαμβανομένων εντόμων, αμφιβίων, πουλιών, θηλαστικών και ερπετών.


Διαπίστωσαν πως οι ρυθμοί μεταβολής των συνθηκών επιβίωσης ήταν πολύ πιο αργοί από ό,τι οι ρυθμοί της προβλεπόμενης κλιματικής αλλαγής, κατά 200.000 φορές περισσότερο για τη θερμοκρασία (κατά μέσο όρο).


Ο John Wiens, από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, τόνισε πως τα θηλαστικά και τα πουλιά μπορεί να βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τα αμφίβια και τα ερπετά, επειδή έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τις θερμοκρασίες του σώματός τους. Και, ενώ ορισμένα είδη μπορεί να είναι σε θέση να μετακινηθούν σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη για να επιβιώσουν, για πολλούς οργανισμούς αυτό δεν αποτελεί επιλογή.

«Πρόκειται για έναν διπλό κίνδυνο, της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής των οικότοπων», δήλωσε στο BBC.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ