Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη για τις συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη για τις συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν Facebook Twitter
0

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.

Αντικείμενο της συζήτησης των δύο ηγετών ήταν οι εξελίξεις στο στο Κυπριακό μετά την το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στον Μοντ Πελερέν. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» συζητήθηκε και η πιθανή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν νωρίτερα την απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα των συνομιλιών, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να προσβλέπουμε στο μέλλον και επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. «Είμαστε απογοητευμένοι που δεν υπήρξε αποτέλεσμα» στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών για τα κριτήρια για εδαφικές αναπροσαρμογές, που ολοκληρώθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί, δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο. Τόνισε παράλληλα ότι «είναι σημαντικό να προσβλέπουμε σε ένα εποικοδομητικό μέλλον».Τα ΗΕ, είπε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, «δεν επιθυμούν να παίξουν το παιγνίδι επίρριψης ευθυνών».

Σχόλια πολιτικών αρχηγών για το «ναυάγιο» στην Ελβετία

«Μη ευχάριστη εξέλιξη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το γεγονός ότι δεν υπήρξε κατάληξη σε συμφωνία επί του εδαφικού, και διατύπωσε την εκτίμηση ότι πρόκειται για προσωρινό αδιέξοδο. Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης «ενήργησε για μια ακόμα φορά με υπευθυνότητα». Επίσης, είπε ότι στο μέτρο του πολιτικά εφικτού πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να μην υπάρξει κατάρρευση του συνόλου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

«Ένα βήμα προς τα πίσω», θεωρεί το ΑΚΕΛ, τη μη επίτευξη συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν πρόκειται για το τέλος του δρόμου».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλώντας στο ΡΙΚ, τόνισε ότι «πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια πιο εντατικά και πιο οργανωμένα και με περισσότερη συνέπεια από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Απογοήτευση για το άδοξο τέλος των συνομιλιών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Φαίνεται, είπε, ότι η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε από τις αρχικές θέσεις της στο εδαφικό και ότι ο Μουσταφά Ακιντζί «έπαιζε παιχνίδι σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση». Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, ενώ επισήμανε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών δεν γίνεται αναφορά για συνέχιση των συνομιλιών. Επικαλούμενος πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμενε να προστεθεί στο ανακοινωθέν η λέξη συνέχιση, ενώ με επιμονή της τουρκικής πλευράς «περιλήφθηκε μόνο η λέξη ανασκόπηση».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM