Ο Ερντογάν θέτει ξανά θέμα συνόρων: Η Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να βελτιωθεί

Ο Ερντογάν θέτει ξανά θέμα συνόρων: Η Συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να βελτιωθεί Facebook Twitter
0

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ξανά θέμα συνόρων, επιμένοντας για μία ακόμη φορά στις γνωστές του θέσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, που ορίζει τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, δεν είναι ένα "ιερό κείμενο" που πρέπει να μείνει ανέγγιχτο, αλλά αντίθετα μπορεί να βελτιωθεί», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής ενημερωτικής ιστοσελίδας «A Haber».

«Τι θα συμβεί εάν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από τη Συρία και τις άλλες περιοχές;» φέρεται να διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν, για να συμπληρώσει: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;»

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να τονίσε: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».

Ο κ. Ερντογάν συνέχισε την τοποθέτηση του με τα εξής λόγια: «Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ