Ο Ολυμπιακός στον τελικό του Conference

Αρκτική: Τεράστιο κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Φλόριντα έλιωσε μετά από θερμό κυκλώνα

Αρκτική: Τεράστιο κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Φλόριντα έλιωσε μετά από θερμό κυκλώνα Facebook Twitter
1

Ένας στρόβιλος με ζεστούς ανέμους προκάλεσε το λιώσιμο μεγάλων κομματιών στον Αρκτικό Ωκεανό τον περασμένο χρόνο, όπως έδειξαν τα δεδομένα που ελήφθησαν από τη NASA.

Ο κυκλώνας μετέφερε ζεστό αέρα από το Βόρειο Ατλαντικό και σάρωσε μέρος της πολικής περιοχής το Δεκέμβριο του 2015, εποχή που οι πάγοι κανονικά συσσωρεύονται αντί να λιώνουν.

Το τεράστιο κομμάτι παγετώνα εξαφανίστηκε στην περιοχή Barents–Kara μέσα σε 10 ημέρες, καθώς ο εξαιρετικά υγρός αέρας έφερε θερμοκρασίες 10 βαθμούς, υψηλότερες από το κανονικό.

Αρκτική: Τεράστιο κομμάτι πάγου στο μέγεθος της Φλόριντα έλιωσε μετά από θερμό κυκλώνα Facebook Twitter

«Ως αποτέλεσμα αυτού του κυκλώνα, η συγκέντρωση του θαλάσσιου πάγου στην Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Θάλασσα Κάρα μειώθηκε κατά 10 τοις εκατό και η άκρη του πάγου μετακινήθηκε προς βορρά,» δήλωσε ο Linette Boisvert, συντάκτης ατμοσφαιρικών μελετών της NASA.

Σε ορισμένα μέρη της Αρκτικής Ρωσίας, οι θερμοκρασίες ήταν κατά 6 έως 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. 

Η αποκάλυψη ήρθε τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα δηλαδή που ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι το 2016 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

1

Ο Ολυμπιακός στον τελικό του Conference

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ