WSJ: Ο Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα για να καθησυχάσει την Ευρώπη

WSJ: Ο Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα για να καθησυχάσει την Ευρώπη Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

«O πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε την Τρίτη στην Ελλάδα, στην αρχή ενός εβδομαδιαίου ταξιδιού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ηγέτες του κόσμου για τη διατήρηση των αμερικανικών συμμαχιών, αλλά και την συνέχιση των βασικών πολιτικών στον απόηχο της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ», σχολιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Με μόλις δύο μήνες να απομένουν για τη λήξη της θητείας του, ο Ομπάμα δεν αναμένεται να προβεί σε μεγάλα πολιτικά ανοίγματα σε  κάποιον από τους σταθμούς της περιοδείας του, στην Ελλάδα, τη Γερμανία ή το Περού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την Ευρώπη για το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος , προκειμένου να υπογραμμίσει τις ανησυχίες του για την οικονομία και την ασφάλεια στην γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο. 

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσκεψη του Ομπάμα θα αυξήσει τις πιέσεις προς τους διεθνείς δανειστές της, ειδικά τη Γερμανία, για την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είπε στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκειας της επίσκεψής του στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο πως οι ΗΠΑ θα ήθελαν το ζήτημα του χρέους να έχει επιλυθεί πριν από τη λήξη της θητείας του απερχόμενου προέδρου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ήθελε να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων της περασμένης χρονιάς που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Από τότε, η Ουάσιγκτον προσπαθεί να συμβάλει στην επίτευξη ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών για το πως μπορεί να μειωθεί το δυσβάσταχτο ελληνικό χρέος.

«Η εκλογή του Τραμπ προκάλεσε σοκ στην Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα, «που όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήλπιζε στη νίκη της υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και ως εκ τούτου σε μία, λίγο ή πολύ, συνέχιση της ατζέντας Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική».

Στις σποραδικές του αναφορές για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί πρόβλημα των ΗΠΑ και πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνες τους το θέμα της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε μία ξεκάθαρη δήλωση Ομπάμα υπερ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όσο αυτός βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να καλύψουν και το μεταναστευτικό.

Με στοιχεία από τη Wall Street Journal

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Αθλητισμός / Γερμανία: Θύελλα αντιδράσεων από Νάγκελσμαν και Κίμιχ για το ρατσιστικό γκάλοπ του κρατικού ARD

Το γκάλοπ σε 1.304 τυχαία επιλεγμένους συμμετέχοντες ρωτούσε αν θα προτιμούσαν να δουν περισσότερους ποδοσφαιριστές με λευκό δέρμα να παίζουν για τη Γερμανία
NEWSROOM