Το Πακιστάν αποφάσισε να απελάσει το «κορίτσι του Αφγανιστάν»

Το Πακιστάν αποφάσισε να απελάσει το «κορίτσι του Αφγανιστάν» Facebook Twitter
0

Η Αφγανή με τα πράσινα μάτια που έγινε διάσημη παγκοσμίως όταν πόζαρε το 1984 στο εξώφυλλο του περιοδικού «National Geographic» και συνελήφθη στο Πακιστάν πριν από δύο περίπου εβδομάδες για κατοχή πλαστών εγγράφων, θα απελαθεί και θα επιστρέψει πίσω στο Αφγανιστάν.

Η εκπληκτική φωτογραφία της Σαρμπάτ Γκουλά, όπου δέσποζαν τα μεγάλα πράσινα μάτια της τα οποία έρχονταν σε αντίθεση με την κόκκινη μαντίλα της, είχε τραβηχθεί σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν από τον Αμερικανό φωτογράφο Steve McCurry.

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι μεταξύ των γνωστότερων στην ιστορία του περιοδικού Τύπου των ΗΠΑ και είχε αναδείξει την έφηβη τότε κοπέλα σε σύμβολο του λαού του Αφγανιστάν, που εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό την σοβιετική κατοχή.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της μιλώντας στο BBC Urdu. Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι η πελάτισσά του δήλωσε ένοχη σε όλες τις κατηγορίες ενώπιον του δικαστηρίου και της επιβλήθηκε πρόστιμο 110.000 ρουπιών (περίπου 1.000 ευρώ).

Το Πακιστάν αποφάσισε να απελάσει το «κορίτσι του Αφγανιστάν» Facebook Twitter
O Αμερικανός φωτογράφος Steve McCurry που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία του «κοριτσιού από το Αφγανιστάν»

«Με ιδιαίτερη χαρά σας αναγγέλλω ότι η Σαρμπάτ Γκουλά είναι τώρα ελεύθερη από τους νομικούς μπελάδες που αντιμετώπισε τις τελευταίες δύο εβδομάδες» έγραψε στο Facebook o δρ. Omar Zakhilwal,, πρόξενος του Αφγανιστάν στο Πακιστάν.

«Σύντομα θα είναι ελεύθερη από την αβεβαιότητα της ζωής ως πρόσφυγας και την επόμενη εβδομάδα θα επιστρέψει στη χώρα της, εκεί όπου εξακολουθεί να αγαπιέται και να θεωρείται εθνικό σύμβολο», πρόσθεσε.

Η Γκουλά συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου στην Πεσαβάρ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Αφγανιστάν, έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από την Ομοσπονδιακή Αρχή Ερευνών του Πακιστάν (FIA). H ποινή της είχε αναδρομική ισχύ μέχρι την ημέρα της σύλληψής της.

Από την περασμένη Τετάρτη η Γκουλά νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με ηπατίτιδα C. Όταν επιστρέψει στο Αφγανιστάν θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Ασράφ Γκάνι.

Με στοιχεία από το BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται»

Διεθνή / Ιταλία: Η μία κοπέλα δεν ήξερε κολύμπι, έπεισε τους φίλους της να μείνουν και τα ορμητικά νερά παρέσυραν και τους τρεις

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωσε ο πυροσβέστης που τούς είδε μπροστά του να χάνονται» λέει εθελοντής - Νεκρές οι δύο κοπέλες, αγνοείται ο νεαρός - Η σπαρακτική ιστορία των τριών φίλων που χάθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού έχει συγκλονίσει την Ιταλία
NEWSROOM