Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε δικτατορία

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε δικτατορία Facebook Twitter
Ένας διαδηλωτής κρατά ένα αντίγραφο της χθεσινής εφημερίδας Cumhuriyet που στο πρωτοσέλιδο γράφει «Πραξικόπημα εναντίον της αντιπολίτευσης» (Φωτό.:EPA /SEDAT SUNA )
1

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet διαμήνυσε χθες ότι «θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για τη δημοκρατία και την ελευθερία», παρά τη σύλληψη πολλών δημοσιογράφων και στελεχών της –μεταξύ των οποίων και του διευθυντή Μουράτ Σαμπουντζού– με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες.


«Μολονότι τα στελέχη και οι δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ έχουν τεθεί υπό κράτηση, η εφημερίδα μας θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία», αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, υπό τον τίτλο «Δεν θα παραδοθούμε».


Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα το πρωί τουλάχιστον δώδεκα δημοσιογράφους της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων τον Σαμπουντζού, τον γελοιογράφο Μούσα Καρτ, τον νομικό εκπρόσωπό της και πολλούς αρθρογράφους, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει για "τρομοκρατική δράση" που σχετίζεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αλλά και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).


Στο πλαίσιο των πρωτοφανών εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου έχουν συλληφθεί 105 δημοσιογράφοι, ενώ 170 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας (TGC).

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία εξελίσσεται σε δικτατορία Facebook Twitter

Η οικονομική εφημερίδας Handelsblatt σχολιάζει το κλίμα που διαμορφώνεται μετά τις νέες εξελίξεις: «Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θέλει να φιμώσει μια από τις τελευταίες επικριτικές φωνές απέναντι στην κυβέρνηση από το χώρο των μίντια. Η αποδόμηση του κράτους δικαίου συνεχίζεται. Η Τουρκία κινείται όλο και γρηγορότερα προς μια δικτατορία.» Στη συνέχεια η εφημερίδα διερωτάται ποια θα πρέπει να είναι η στάση της ΕΕ και σημειώνει: «Τι θα κάνει η ΕΕ με τις νέες εξελίξεις; Με τα πρόσφατα αντίποινα απέναντι σε επικριτικά ΜΜΕ και τα σχέδια του για την επαναφορά της θανατικής ποινής ο Ερντογάν θέλει να δοκιμάσει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Πιστεύει ακράδαντα πως η ΕΕ τον χρειάζεται ως εταίρο στην προσφυγική κρίση. Πιθανότατα αλλά αυτό δεν είναι λευκή επιταγή. Με την επαναφορά της θανατικής ποινής μια κόκκινη γραμμή θα είχε οριστικά ξεπεραστεί...Μια ΕΕ που έχει το θάρρος να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ενδεχομένως να έπρεπε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό και κατά της Τουρκίας.»

Η Zeit στη διαδικτυακή της σελίδα αναφέρεται στη δυσαρέσκεια του Αναπληρωτή Υπουργού για θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα σχετικά με την κατανομή των προσφύγων. Η εφημερίδα γράφει: «Αυξάνεται στην Ελλάδα η δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό η ΕΕ. Η μεταφορά των προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ γίνεται με αργούς ρυθμούς σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα. Μέχρι σήμερα μόνο 5.000 άνθρωποι από τους 30.000 που είχε συμφωνηθεί μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Ο Μουζάλας μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση δήλωσε πως είναι οργισμένος με τη στάση ορισμένων κρατών – μελών της ΕΕ.»


Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας προβλέπει ότι οι πρόσφυγες, που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση ασύλου. Προς το παρόν όμως δεν επαρκούν οι υπάλληλοι για την επεξεργασία των αιτήσεων. Πολλοί προσφυγικοί καταυλισμοί, τα αποκαλούμενα Hotspots, είναι υπερπλήρη κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Οι μετανάστες είναι απογοητευμένοι και συχνά ξεσπάνε βίαια επεισόδια.»


Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Για τους Ευρωπαίους ήρθε η ώρα να λάβουν μέτρα. Ένα κράτος το οποίο τόσο γρήγορα απομακρύνεται από δημοκρατικές αξίες όπως είναι η ελευθερία του Τύπου και η διαχωρισμός των εξουσιών δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ. Η ένταξη της Τουρκίας ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο. Τώρα έγινε αδύνατο».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle/ ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP



1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Διεθνή / Παρίσι: Απετράπη σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες - Συνελήφθη 18χρονος

Αυτή είναι «η πρώτη σχεδιαζόμενη επίθεση εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) που αποτράπηκε» από τις γαλλικές αρχές και η τρίτη συνολικά από τις αρχές του έτους
NEWSROOM
Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωης στις χώρες της Ευρώπης τα τελευταια 20 χρόνια- Η προβληματικη θεση της Ελλάδας

Διεθνή / Πόσο άλλαξε το επίπεδο ζωής στις χώρες της Ευρώπης την περίοδο 2007-2019- Η προβληματική θέση της Ελλάδας

Η εξέλιξη των εισοδημάτων και του επιπέδου διαβίωσης σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ και ακόμη επτά χώρες - Πώς άλλαξε το οικονομικό status των Ελλήνων λόγω των τριών μνημονίων
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Ευρωεκλογές 2024 / Ευρωεκλογές 2024: Oı νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ καλούν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία

Σε βίντεο οι πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των Ευρωεκλογών
THE LIFO TEAM
Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM