BBC Panorama: Προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία

BBC Panorama: Προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία Facebook Twitter
Όλα τα προσφυγόπουλα εργάζονται επί πολλές ώρες έναντι μικρής αμοιβής, φτιάχνοντας και σιδερώνοντας ρούχα που στέλνονται στη Βρετανία.
1

Παιδιά προσφύγων από τη Συρία εργάζονται σε εργοστάσια στην Τουρκία που φτιάχνουν ρούχα για βρετανικές εταιρίες, όπως αποκαλύπτει μυστική έρευνα της εκπομπής Panorama του BBC.

Η εκπομπή που θα μεταδοθεί απόψε, ανακάλυψε προσφυγόπουλα που έφτιαχναν ρούχα για λογαριασμό της βρετανικής εταιρίας λιανικής Marks & Spencer, του διαδικτυακού καταστήματος ASOS, των Zara και των Mango, με το μικρότερο να είναι μόλις 15 χρονών. Όπως διαπιστώθηκε, όλα τους εργάζονται επί πολλές ώρες έναντι μικρής αμοιβής, φτιάχνοντας και σιδερώνοντας ρούχα που στέλνονται στη Βρετανία.

Δημοσιογράφοι του BBC τράβηξαν φωτογραφίες με τα σήματα της Marks & Spencer στα εργοστάσια. Μερικοί σύροι πρόσφυγες εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα σε ένα εργοστάσιο που φτιάχνει τζιν για τις μάρκες Mango και Zara, χρησιμοποιώντας χημικά χωρίς κατάλληλη προστασία, ανέφερε το BBC. "Αν συμβεί κάτι σε κάποιον Σύρο, θα τον πετάξουν σαν ένα κομμάτι ύφασμα" εξομολογήθηκε ένας πρόσφυγας.

BBC Panorama: Προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία Facebook Twitter
"Αν συμβεί κάτι σε κάποιον Σύρο, θα τον πετάξουν σαν ένα κομμάτι ύφασμα"

Η M&S δήλωσε πως εργάζεται με τον προμηθευτή της στην Τουρκία προκειμένου να προσφέρει νόμιμη απασχόληση σε όσους σύρους εργάτες απασχολούνται καθημερινά στο εργοστάσιο."Δεν είχαμε βρει στο παρελθόν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι σύροι εργάτες απασχολούνται σε εργοστάσια που μας προμηθεύουν, άρα είμαστε πολύ απογοητευμένοι από αυτά τα ευρήματα, τα οποία είναι εξαιρετικά σοβαρά και είναι απαράδεκτα για το M&S" δήλωσε εκπρόσωπος του M&S. "Είναι ένα θέμα που λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη. Αλλά θα ήταν λάθος για εμάς να σχολιάσουμε πληροφορίες που δεν έχουμε δει" σχολίασε από την πλευρά του εκπρόσωπος της ASOS.

BBC Panorama: Προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία Facebook Twitter
Ετικέτες της εταιρίας Marks & Spencer σε ένα από τα εργοστάσια που αποκάλυψε η ομάδα Panorama.
BBC Panorama: Προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία Facebook Twitter
Δείγμα για το διαδικτυακό κατάστημα ASOS.

H Danielle McMullan, από το Business & Human Rights Resource Centre, τονίζει πως οι εταιρίες πρέπει να καταλάβουν πως είναι υπεύθυνες για όλο αυτό και να μην αρκούνται σε ένα "συγγνώμη, δεν το γνωρίζαμε". "Δεν φτάνει να λες δεν το ξέραμε, δεν είναι δικό μας λάθος. Έχουν την υποχρέωση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν που φτιάχνονται τα ρούχα τους και υπό ποίες συνθήκες" σημειώνει.

BBC Panorama: Προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία Facebook Twitter
Σύροι πρόσφυγες σε εργοστάσιο που φτιάχνει τζιν για τις μάρκες Mango και Zara.

Πλέον πάρα πολλά ρούχα κατασκευάζονται στην Τουρκία επειδή είναι κοντά στην Ευρώπη και συνηθισμένη στο να ανταπεξέρχεται σε παραγγελίες της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι και που επιτρέπει στα καταστήματα λιανικής να διαθέτουν νέα σχέδια στα μαγαζιά τους πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν τα έφτιαχναν οπουδήποτε αλλού. 

BBC Panorama: Προσφυγόπουλα από τη Συρία δουλεύουν σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία Facebook Twitter
Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες δεν έχουν άδεια εργασίας οπότε καταλήγουν να δουλεύουν παράνομα σε εργοστάσια.

Η Τουρκία είναι η κύρια πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία. Περίπου τρία εκατομμύρια υπολογίζεται ότι ζουν εκεί και οι περισσότεροι δεν έχουν άδεια εργασίας οπότε καταλήγουν να δουλεύουν παράνομα σε εργοστάσια που φτιάχνουν ρούχα. 

Έρευνα που διεξήγαγε το Reuters φέτος βρήκε επίσης αποδείξεις για προσφυγόπουλα από τη Συρία που εργάζονται σε εργοστάσια ρούχων στην Τουρκία κάτω από παράνομες συνθήκες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ