Η Airbnb μηνύει τη Νέα Υόρκη

Η Airbnb μηνύει τη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
1

Την Παρασκευή, η Airbnb υπέβαλε μήνυση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, λίγες ώρες αφότου ο κυβερνήτης Andrew Cuomo έβαλε την υπογραφή του σε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες παραβιάζουν τη νομοθεσία και νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω της γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας μισθώσεων ιδιωτικών κατοικιών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αφορά όσους ιδιοκτήτες παραβιάζουν έναν προϋπάρχοντα νόμο που απαγορεύει την υπενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες για διάστημα μικρότερο από 30 μέρες.

Με βάση το νέο νόμο, οι αρχές έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν πρόστιμα ύψους ακόμη και 7.500 δολαρίων (8.100 ευρώ) στους ιδιοκτήτες που διαθέτουν αγγελίες μέσω Airbnb ή σε άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες.

Η νέα, αυτή δικαστική διαμάχη που ξέσπασε στη Νέα Υόρκη, διαδέχεται τις αγωγές που έχει καταθέσει η Airbnb εναντίον του Σαν Φρανσίσκο και της Σάντα Μόνικα στην Καλιφόρνια.

Αντίστοιχα νομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Airbnb στη Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ, πόλεις όπου επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω της εταιρείας, αλλά και στο Βερολίνο, όπου έχουν απαγορευτεί σχεδόν όλες οι προσωρινές υπενοικιάσεις.

Εκπρόσωποι της εταιρείας που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο είχαν απειλήσει με αγωγή κατά του επικείμενου νομοσχεδίου ήδη από το Σεπτέμβριο και τήρησαν την υπόσχεσή τους.

Στο κείμενο της αγωγής αναφέρουν ότι ο νόμος παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα της εταιρείας, αλλά και πως αν εφαρμοστεί «θα επιβάλει σημαντικά οικονομικά βάρη και θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά» στην εταιρεία.

Τελικώς, ο νόμος ψηφίστηκε παρά τις ριζικές αλλαγές που υποσχέθηκε να κάνει η Airbnb στην πολιτική που αφορά τη Νέα Υόρκη όπως π.χ. η αφαίρεση διαφημιστικών αγγελιών μισθώσεων που στην ουσία αφορούν παράνομα ξενοδοχεία. 

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που εξετάσαμε πολύ σοβαρά και προσεκτικά, αλλά τέτοιου είδους δραστηριότητες απαγορεύονται ήδη από το νόμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη Cuomo στους New York Times.

To εν λόγω νομοσχέδιο είναι προϊόν νομοθετών και ανθρώπων που υποστηρίζουν ότι η Airbnb προκαλεί αναταραχή στην αγορά ακινήτων και προκαλεί προβλήματα στις τιμές πώλησης ή ενοικίασης.

Η εφαρμογή του νόμου μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την Airbnb. Η Νέα Υόρκη αποτελεί μία από τις πιο λαμπερές και σημαντικές αγορές για την εταιρεία, με περισσότερες από 40.000 αγγελίες. Μόνο πέρυσι, οι ιδιοκτήτες της πόλης είχαν έσοδα που άγγιξαν το 1 δισ. δολάρια και η  Airbnb είχε σημαντικό μερίδιο κέρδους από αυτό το ποσό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές από αυτές τις αγγελίες αφορούν διαμερίσματα που εμπίπτουν στον υφιστάμενο νόμο.

Σχολιάζοντας την απόφαση της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Airbnb δήλωσε ότι προτίθεται να εξερευνήσει νέες επιλογές σε παρεχόμενες υπηρεσίες και αλλαγές στην πολιτική που εφαρμόζει, κάτι που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες της Νέας Υόρκης να μην επηρεαστούν από το νέο νόμο, όσο η εταιρεία θα βρίσκεται στα δικαστήρια.

Η εταιρεία τόνισε ακόμη ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή στη σελίδα με τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη, αλλά και πως δεν υπάρχει περίπτωση ο νέος νόμος να έχει αντίκτυπο στην πλατφόρμα.

Με πληροφορίες από New York Times και Mashable

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Προς τι ο περιορισμός των 90 ημερών?Αν κάποιος ενοικιάζει μέσω πλατφόρμας ένα δωμάτιο στο σπίτι όπου κατοικεί και για το οποίο πληρώνει έτσι κι αλλιώς τηλεφωνία,κοινόχρηστα ηλεκτρισμό και ύδρευση εξασφαλίζει ένα καθαρό έξτρα εισόδημα,ξέρω και πολλούς άνεργους που το κάνουν και επιβιώνουν μ' αυτόν τον τρόπο.Αν κάποιος έχει ένα ξενοίκιαστο διαμέρισμα και πρέπει να πληρώνει τις παροχές,το πλαφόν των 90 ημερών, αν εφαρμοστεί,ας ξεχάσει το εξτραδάκι...Αν αυτός ο περιορισμός προστεθεί για να προστατευθούν τα συμφέροντα των ξενοδόχων,ας το ξανασκεφτούν οι επιτελείς του υπουργού,τουρίστες που επιλέγουν δωμάτιο απο πλατφόρμα ψάχνουν την οικονομικότερη λύση,αν δεν την βρουν απλά δεν έρχονται.Φόρος και βέβαια να επιβληθεί,γιατί όχι?