Κάτοικοι της Μοσούλης έχουν οργανώσει ομάδες αντίστασης κατά των τζιχαντιστών

Κάτοικοι της Μοσούλης έχουν οργανώσει ομάδες αντίστασης κατά των τζιχαντιστών Facebook Twitter
0

Κάτοικοι της Μοσούλης που έχουν ξεφύγει από το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζονται πως μια ομάδα ντόπιας αντίσταση οργανώνεται κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και  κάνει σχέδια για να ξεκινήσει συντονισμένες επιθέσεις εναντίον της τζιχαντιστών καθώς οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις πλησιάζουν. Για τους παρατηρητές, αυτή είναι μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική στην επιρροή για την τελική μάχη ανακατάληψης της πόλης.

Αν και μια αποφασιστική σύγκρουση μάλλον εξακολουθεί να είναι εβδομάδες μακριά - με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνου λόγο ακόμη και για δύο μήνες - οι κάτοικοι λένε πως ένα μυστικό κίνημα έχει οργανωθεί σε κύτταρα που είναι διατεθειμένα να αντιτασταθούν στον Isis όταν αισθανθούν πως λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη.


Οι φήμες για τοπική εξέγερση κατά των τζιχαντιστών υπήρχαν από το καλοκαίρι, αλλά καθώς κάτοικοι αφήνουν την πόλη, νέες μαρτυρίες φτάνουν σχετικά με το πώς οργανώνονται.

Την ίδια ώρα, ένας ανώτερος ιρακινός στρατηγός κάλεσε τους μαχητές του ΙΚ να παραδοθούν καθώς οι συμμαχικές σφίγγουν τον κλοιό τους στην Μοσούλη - το τελευταίο σημαντικό προπύργιό τους.

Ο Αντιστράτηγος  Talib Shaghati δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μια στρατιωτική βάση την Τετάρτη ότι έως και 6.000 πολεμιστές του ΙΚ βρίσκονται στην πόλη, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι ήταν οι ξένοι.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρα υπήρξε μικρότερη πρόοδος στην επιχείρηση καθώς τα εκρηκτικά και οι παγίδες που είχαν τοποθετήσει οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιβράδυναν την επίθεση.

Με πληροφορίες από Guardian/ Αl Jazeera

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

LiFO politics / O κατεξοχήν αναξιόπιστος Έντι Ράμα

Ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για την αδυναμία της Ελλάδας να πείσει την ΕΕ να ασχοληθεί με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και δηλώνει ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε πετύχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, «αν υπήρχε διάθεση από τους τότε διαπραγματευτές για μία ευρύτερη στήριξη στη Βουλή».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ