Υπουργός του Ισραήλ για πρώτη φορά στην Τουρκία μετά την κρίση του 2010

Υπουργός του Ισραήλ για πρώτη φορά στην Τουρκία μετά την κρίση του 2010 Facebook Twitter
0

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη επίσκεψη ενός μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης στην Τουρκία μετά το τέλος της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

 

Ο Στάινιτς συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Ενέργεια, σύμφωνα με αξιωματούχο της ισραηλινής πρεσβείας στην Τουρκία.

 

Τον Ιούνιο οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μια συμφωνία για τον τερματισμό της διπλωματικής τους διαμάχης, που ξεκίνησε το 2010 μετά την φονική επίθεση του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού εναντίον ενός ανθρωπιστικού στολίσκου που κατευθυνόταν στη Γάζα, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 10 Τούρκοι ακτιβιστές.

 

Ο Ισραηλινός υπουργός αναμένεται στη συνέχεια να εκφωνήσει λόγο στη διάσκεψη στη διάρκεια μιας συνεδρίασης με τίτλο: «Νέο τοπίο στην ανατολική Μεσόγειο».Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον 'Αλμπαϊρακ, ενώ αναμένεται οι δύο υπουργοί να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

 

Η μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναμένεται να είναι ένα από τα αντικείμενα της συνάντησης των δύο υπουργών. Η επίσκεψη του Στάινιτζ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων.

 

Ο Στάινιτζ, σε συνέντευξή του που είχε δημοσιευτεί την 1η Ιουλίου στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», είχε αναφερθεί στον αγωγό που μπορεί να μεταφέρει το ισραηλινό αέριο στην Τουρκία και στην Κυπριακή διάσταση της υπόθεσης λέγοντας ότι «δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά κατά τις συνομιλίες μας με τους Έλληνες και τους Κύπριους, πάντα ήταν επίκαιρο το ότι σε περίπτωση βελτίωσης των τουρκοΪσραηλινών σχέσεων, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να δεχθούν την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού και ότι ένα τμήμα του τελευταίου μπορεί να περνά από την ΑΟΖ της Κύπρου. Κατά την άποψή μου μπορεί να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό. Ίσως στο μέλλον, ο αγωγός να μεταφέρει και το Κυπριακό αέριο». Ο ισραηλινός υπουργός είχε πει επίσης: «δεν θέλω να αναμιχθώ στο θέμα αυτό, το οποίο είναι κάτι μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου».

 

Το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, είχε ακινητοποιηθεί στις 31 Μαΐου 2010 στα ανοιχτά της Γάζας. Κατά την αποβίβαση ισραηλινών στρατιωτών στο πλοίο, είχαν σκοτωθεί εννέα επιβαίνοντες. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία περί καταβολής εκ μέρους του Ισραήλ, αποζημίωσης προς τους συγγενείς των θυμάτων. Το Ισραήλ είχε καταθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό που είχε ανοίξει στην Τουρκία για τους συγγενείς των θυμάτων της επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στο «Μαβί Μαρμαρά».

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές Τρίτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόταν ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στις 29 Ιουνίου, έγινε δεκτή στις 20 Αυγούστου στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και τέθηκε σε ισχύ στις 9 Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωση αναφερόταν επίσης ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι προεργασίες για αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών. Η διπλωματική εκπροσώπηση των δύο χωρών βρίσκεται από το 2010 σε επίπεδο επιτετραμμένου.

 


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM