Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας Facebook Twitter
0

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει για φετινό της μήνυμα «Κάθε αιμοδότης είναι ένας ήρωας».

Σύμφωνα με το ec.europa.eu περισσότεροι από 500 εκατομμύρια πολίτες εξαρτώνται από την αιμοδοσία που προέρχεται από λιγότερους από 15 εκατομμύρια αιμοδότες. Ο αριθμός αυτός δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες όλων των Ευρωπαίων των οποίων η ζωή εξαρτάται από την αιμοδοσία σε περίπτωση ατυχήματος ή λόγω χρόνιας πάθησης που απαιτεί συστηματική μετάγγιση αίματος.

Ο επίτροπος κ. Dalli δήλωσε: «Το αίμα είναι ζωή. Καθένας από εμάς μπορεί να χρειαστεί αίμα για να αναρρώσει ύστερα από μια σοβαρή εγχείρηση ή ένα σοβαρό ατύχημα.  Για πολλούς Ευρωπαίους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως η αιμοφιλία ή η μεσογειακή αναιμία, το αίμα αποτελεί πάγια ανάγκη. Το αίμα κάνει τη διαφορά. Για το λόγο αυτό σήμερα, θέλω να τιμήσω όλους τους αιμοδότες και να καλέσω τους Ευρωπαίους να σταθούν αλληλέγγυοι με εκείνους που βρίσκονται σε ανάγκη και να γίνουν αιμοδότες. Γίνε δωρητής, γίνε ήρωας.»

Όταν πρόκειται για αίμα, οι εθνικές αρχές υγείας αντιμετωπίζουν συνεχώς δύο σοβαρά προβλήματα: ημερομηνία λήξης του αίματος και ελλείψεις στον εφοδιασμό σε αίμα. Το αίμα δεν μπορεί να αποθηκεύεται επ’ άπειρον, και γι’ αυτό απαιτείται συστηματική ανανέωση των αποθεμάτων. Επιπλέον, παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού αυξάνεται και η ζήτηση σε αίμα. Άλλωστε η γήρανση του πληθυσμού συνδέεται στενά με τη μεγαλύτερη επικράτηση ασθενειών που οφείλονται στην ηλικία, όπως ο καρκίνος και τα κατάγματα ισχίων, η θεραπεία των οποίων συνεπάγεται χειρουργικές επεμβάσεις και κατ’ επέκταση όλο και μεγαλύτερες ανάγκες για εφοδιασμό σε αίμα.

Η νομοθεσία της Ε.Ε. προσπαθεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας της αιμοδοσίας, τόσο όσον αφορά τους αιμοδότες όσο και τους μεταγγιζόμενους. Η εν λόγω νομοθεσία θεσπίζει κριτήρια επιλεξιμότητας και βοηθά τους αιμοδότες να αποφασίζουν υπεύθυνα ποια στιγμή είναι κατάλληλη για να δώσουν αίμα. Επίσης, απαιτεί να ελέγχεται όλο το αίμα που προέρχεται από αιμοδοσία στην ΕΕ και επιβάλλει απαιτήσεις ποιότητας ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες πρέπει να χειρίζονται το συλλεγόμενο ή δωριζόμενο αίμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM