Frankfurter Allgemeine: Η Μέρκελ δεν έχει το περιθώριο να διασώσει την Deutsche Bank

Frankfurter Allgemeine: Η Μέρκελ δεν έχει το περιθώριο να διασώσει την Deutsche Bank Facebook Twitter
2


Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει τη δυνατότητα να διασώσει την τράπεζα Deutsche Bank, με δεδομένη τη σκληρή στάση που υιοθέτησε το Βερολίνο κατά της διάθεσης κρατικής βοήθειας στις περιπτώσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τον κίνδυνο των πολιτικών αντιδράσεων στη Γερμανία, γράφουν σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ.


Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε δημοσίευμα εφημερίδας την Τετάρτη, σύμφωνα με το οποίο επεξεργάζονταν σχέδιο διάσωσης για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η αξία των μετοχών της Deutsche Bank έπεσε κατακόρυφα, μετά την απαίτηση των αμερικανικών αρχών για την καταβολή αποζημίωσης ποσού 14 δισ. δολαρίων αναφορικά με την παραπλανητική χρήση περιουσιακών εγγυήσεων, πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.


Η Γερμανία, η οποία απαίτησε από την Ιταλία, αλλά κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την υιοθέτηση σκληρών όρων στην αντιμετώπιση των τραπεζικών προβλημάτων τους, αναφορικά με τους δανειολήπτες των τραπεζών τους, δε μπορεί να υιοθετήσει ηπιότερη στάση, έναντι των προβλημάτων της μεγαλύτερης τράπεζας της, ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine."

"Φυσικά και η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να δώσει στην Deutsche Bank οποιαδήποτε κρατική ενίσχυση", γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Η εφημερίδα επισημαίνει πως αν η Μέρκελ αποφάσιζε να παρέμβει για τη διάσωση της τράπεζας θα αθετούσε μια υπόσχεση που έχει δώσει στους φορολογούμενους και αυτό θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για την επανεκλογή της. Και αυτό είναι κάτι που αυτή τη στιγμή, με την άνοδο του ξενοφοβικού AfD να την απειλεί,  θα είχε μεγάλο πολικό κόστος.

Χθες, η μετοχή της Deutsche Bank σκαρφάλωσε στα 11,70 ευρώ λίγο πριν από το κλείσιμο, στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Αυτό επετεύχθη μετά τις πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα θα πληρώσει τελικά πολύ μικρότερο πρόστιμο από τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια που της είχαν επιβληθεί από τις αμερικανικές αρχές για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων το 2008.


Λίγο πριν από το κλείσιμο, η μετοχή της τράπεζας κατέγραφε άνοδο +7,54%. Το πρωί είχε πέσει μέχρι και στα 8 ευρώ.


Μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι η Deutsche Bank είναι κοντά σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να καταβάλει πρόστιμο 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντί για 14. Η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, συνέχισε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι κάτι το οριστικό και δεν πρόκειται να γίνουν ανακοινώσεις εντός του Σαββατοκύριακου. Το τελικό ποσό είναι ακόμη υπό συζήτηση.


Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η τράπεζα αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Με πληροφορίες από Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ



2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κέιτ είναι καλά», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ από την Κορνουάλη

Διεθνή / «Η Κέιτ είναι καλά», δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ για την ασθένεια της πριγκίπισσας με καρκίνο

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής νοσοκομείο στα νησιά Σίλι και απάντησε σε εργαζόμενη που τον ρώτησε για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γερμανία: Το ντονέρ εκτοξεύτηκε στα 10 ευρώ και οι αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές

Διεθνή / Γερμανία: Το ντονέρ εκτοξεύτηκε στα 10 ευρώ και οι αντιδράσεις μπορεί να επηρεάσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές

Στη Γερμανία καταναλώνονται 1,3 δισεκατομμύρια ντονέρ κεμπάπ ετησίως - Να μπει πλαφόν στην τιμή προτείνει το Die Linke - «Όπου κι αν πάω, με ρωτούν» λέει ο Όλαφ Σολτς
NEWSROOM
Η Μαρίνα Σάττι αποδοκιμάζει τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

TV & Media / Η Μαρίνα Σάττι προκάλεσε αντιδράσεις με τη συμπεριφορά της για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του Ισραήλ - Με ψεύτικα χασμουρητά και γυρισμένη την πλάτη της, η Μαρίνα Σάττι έδειξε την αποδοκιμασία της για την Ισραηλινή τραγουδίστρια
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Στους FT έχει το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα.https://www.ft.com/content/8eadb5ee-8728-11e6-bbbe-2a4dcea95797========Ενδεικτικά κάτι που είναι η ουσία του Ευρωπαϊκού ζητήματος."Martin Hellmich, professor at Frankfurt School of Finance and Management, said: “What we saw this week was that the banking sector in Europe is still very weak. When you combine this with negative rates, with rising regulatory requirements and with loss of share to the US that is a very negative spiral that Europe has still not been able to break out of.”Αλλά και ειδικότερα περί DB:Hans-Walter Peters, president of the Association of German Banks, dismissed the pressure on Deutsche. “That short-term operators like hedge funds, in particular, react to speculation and cause prices to change is not unusual and should not be blown out of proportion,” he said. Sabine Lautenschläger, a member of the European Central Bank’s executive board, also weighed in, saying: “Banks today are on average much better capitalised than before the crisis, and a lot has also been done on supervision”, adding that during periods of market volatility such “improvements in the overall picture” were often forgotten.ΤΕΣΠΑ, ενδιαφέρον το άρθρο, διαβάστε το. ==============