Απεργία την Πρωτομαγιά

H Κίνα αγοράζει τα περισσότερα γαϊδούρια του κόσμου και τα σκοτώνει

H Κίνα αγοράζει τα περισσότερα γαϊδούρια του κόσμου και τα σκοτώνει Facebook Twitter
2

Aρκετές αφρικανικές χώρες απαγόρευσαν στην Κίνα την αγορά των γαϊδουριών τους, ισχυριζόμενες πως η μεγάλη ζήτηση για τα τετράποδα πλάσματα έχει καταστεί μη βιώσιμη.

Ο Νίγηρας ανακοίνωσε την απαγόρευση της εξαγωγής γαϊδουριών αυτό το μήνα, μια κίνηση που έρχεται στον απόηχο του τριπλασιασμού του εμπορίου ζώων σε ασιατικές χώρες κατά το τελευταίο έτος. Η Μπουρκίνα Φάσο έχει θέσει επίσης φραγμό στις εξαγωγές δερμάτων γαϊδάρου, τα οποία βράζονται για να παράγουν ζελατίνη, ένα βασικό συστατικό στην παραδοσιακή κινεζική θεραπεία μέσω ενός σκευάσματος που ονομάζεται Ejiao. Το εν λόγω σκεύασμα πιστεύεται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και θεραπεύει συμπτώματα όπως η ζάλη, η ακανόνιστη έμμηνος ρύση και η αϋπνία. Το περασμένο έτος οι εξαγωγές γαϊδουριών στην Μπουρκίνα Φάσο, έφτασαν το τελευταίο τετράμηνο τα 18.000 ζώα σε σχέση με τα μόλις 1000 στην αρχή της χρονιάς. 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των γαϊδουριών στην Κίνα έχει μειωθεί από 11 εκατομμύρια (καταγραφή πληθυσμούτο 1990) σε έξι εκατομμύρια, σύμφωνα με το CNN.

Ο Atte Issa, ένας υπάλληλος της κυβέρνησης του Νίγηρα, δήλωσε στο BBC ότι περίπου 80.000 γαϊδούρια είχαν εξαχθεί από την αφρικανική χώρα το τρέχον έτος σε σύγκριση με 27.000 το προηγούμενο έτος. "Εάν η εξαγωγή συνεχιστεί, τα ζώα θα αποδεκατιστούν", είπε. Η μέση τιμή ενός γαϊδάρου έχει επίσης αυξηθεί κατά περίπου τρεις φορές, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, και μερικοί κτηνοτρόφοι έχουν στραφεί στην εκτροφή των ζώων αυτών καθώς γίνεται όλο και πιο επικερδής.

Το Ejiao είναι ένα αρκετά δημοφιλές σκεύασμα στην Κίνα το οποίο δεν χρειάζεται συνταγογράφηση ενώ παράλληλα υπάρχει μια τεράστια μαύρη αγορά - συχνά με προϊόντα απομίμησης - που διακινείται στη Κίνα. 

Αν και χώρες της Αφρικής "παγώνουν" τις εξαγωγές, δύο κινέζοι υπήκοοι έχουν δημιουργήσει ένα σφαγείο γαϊδάρων στη δυτική Κένυα, σύμφωνα με την Daily Nation. Η κυβέρνηση ενέκρινε το νέο σφαγείο, όπου θανατώνονται περίπου 100 γαϊδούρια ημερησίως και εξάγονται στην Κίνα.

Αυτή η εκρηκτική ζήτηση για γαϊδούρια έχει προκαλέσει και την αύξηση της σκληρότητας απέναντι στα ζώα στη Νότια Αφρική, στην οποία σημειώνονται πολλές κλοπές ζώων. Σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αυτό το μήνα το Εθνικό Συμβούλιο των Συλλόγων για την Προστασία των Ζώων (NSPCA) είπε ότι ήταν στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει ότι τα γαϊδούρια είναι τα τελευταία θύματα του παράνομου εμπορίου ζώων για ιατρικούς σκοπούς στην Άπω Ανατολή. Τα ζώα έχουν γίνει στόχος κλοπής και βάρβαρης θανάτωσης ε παράνομα σφαγεία αναφέρει ο οργανισμός ο οποίος μεταξύ άλλων κάνει λόγο και για ένα περιστατικό όπου 70 άρρωστα και υποσιτισμένα ζώα βρέθηκαν σε ένα οικόπεδο  έξω από Μπλουμφοντέιν. Ο ιδιοκτήτης επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να τα θανατώσει και να πουλήσει τα δέρματα τους στην Κίνα.

Με στοιχεία από Guardian, CNN και ΒΒC

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Αχ και να ξέραμε τι τρώμε!!!Ποιος μας λέει πως αυτή τη ζελατίνη δεν την έχουμε καταναλώσει κ εμείς. Υ.Γ Η γνωστή σε όλους μας ζελατίνη που χρησιμοποιουμε στα γλυκά κ οχι μόνο φτιάχνεται απο δερμα ζώων.
Δεν είναι μόνο το δέρμα τους, αλλά και το κρέας τους τρώγεται στην Κίνα. Ψιλοκομμένο μέσα σε πιτάκια σαν σαντουιτς.Γενικά οι κινέζοι δεν σπαταλάνε κομμάτια των ζώων που εμείς πετάμε πχ τα πόδια και τα κεφάλια από τα κοτόπουλα.Απλά αναρωτιέμαι γιατί τους πήρε τόσο χρόνο μέχρι να καταλάβουν τη ζήτηση και να αρχίσουν να τα εκτρέφουν.