Νέοι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι - Xωρίς νερό έχει μείνει η πόλη

Νέοι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι - Xωρίς νερό έχει μείνει η πόλη Facebook Twitter
2
Νέοι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι - Xωρίς νερό έχει μείνει η πόλη Facebook Twitter

Πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσαντ εξαπέλυσαν το Σάββατο το πρωί ένα νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι με στόχο τους αντάρτες. Μέχρι χθες, ο απολογισμός των νεκρών έφτανε σύμφωνα με πηγές από την πόλη τους 100 και μεταξύ των θυμάτων έχουν καταγραφεί πολλά παιδιά και δεκάδες άμαχοι.

Κάτοικοι στο ανατολικό Χαλέπι λένε ότι είναι οι ποιο άγριοι και μαζικοί βομβαρδισμοί του πολέμου και απευθύνουν δραματική έκκληση χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή μέρα "Ολοκαύτωμα" .

"Δυστυχώς, συνεχίζει. Υπάρχουν αεροπλάνα στον ουρανό τώρα" λέει σήμερα ο Αμάρ αλ Σέλμο, επικεφαλής της Πολιτικής Άμυνας της αντιπολίτευσης στο Reuters.

Στην πόλη υπάρχουν τουλάχιστον 250.000 κάτοικοι ενώ οι πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν χθες μετά το κύμα βομβαρδισμών ήταν σπαρακτικές. Πολλοί άνθρωποι ξέθαβαν τους νεκρούς τους από τα χαλάσματα και γονείς κρατούσαν στην αγκαλιά τους τα νεκρά παιδιά τους. Τα ήδη μισογκρεμισμένα νοσοκομεία ήταν γεμάτα αιμόφυρτους ανθρώπους και δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες πως ίσως μέσα στο Σαββατοκύριακο γίνει χερσαία επιχείρηση.


Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, οι επιδρομές ήταν συνεχείς χθες, οι καταστροφές μεγάλες και τα συνεργεία διάσωσης δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το μέγεθος της βίας.


Δύο κέντρα διασωστών, τα οποία πρόσφατα βραβεύτηκαν από σουηδικό ίδρυμα για το "εξαιρετικό θάρρος" τους, επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς. Το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς.


Οι διασώστες δήλωσαν ότι διαθέτουν πλέον μόνο 2.000 λίτρα καυσίμων και στο εξής πρέπει να επιλέγουν πού θα επεμβαίνουν.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε γνωστό πως οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος κατέλαβαν μια περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα βόρεια του Χαλεπιού.  Η ανακοίνωση έγινε από Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα υψηλόβαθμο στέλεχων των ανταρτών και η κρατική τηλεόραση.


Η κατάληψη του στρατοπέδου Χανταράτ "ήταν το αποτέλεσμα των εντατικών βομβαρδισμών από τις καθεστωτικές δυνάμεις και των σφοδρών, συνεχών βομβαρδισμών από τα αεροσκάφη της Ρωσίας και του καθεστώτος" ανέφερε το Παρατηρητήριο.


Ένα στέλεχος των ανταρτών που βρίσκονται στο Χαλέπι επιβεβαίωσε την κατάληψη του Χανταράτ.


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από τους σημερινούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν και επτά που έχασαν τη ζωή τους ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν γιαούρτι σε μια αγορά της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη περιέγραψε μια τραγική εικόνα, με αιμόφυρτους ανθρώπους και διαμελισμένα πτώματα παντού. Τα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στο Χαλέπι έχουν γεμίσει από τους τραυματίες.

Οι επιθέσεις έχουν αφήσει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι βίαιες επιθέσεις της Παρασκευής δεν επέτρεψαν στα συνεργεία που ερ΄γαζονταν για την αποκατάσταση στο υδρευτικού δικτύου να αποκαταστήσουν τις βλάβες. 

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ