Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για το θέμα της Ισπανίας.


Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00, ώρα Ελλάδας.

Ζητούμενο το να η Ισπανία θα ζητήσει επίσημα στήριξη ή αν αυτή θα πρέπει να δοθεί χωρίς επίσημο ισπανικό αίτημα.


Η Μαδρίτη δέχεται εκκλήσεις -ή, πιο σωστά, πιέσεις- για «αμεση και αποφαστική» δράση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι των Βρυξελλών.


Με βάση μελέτη του ΔΝΤ για τον ισπανικό τραπεζικό τομέα, που ανακοινώθηκε εσπευσμένα, τοποθετεί τις αρχικές ανάγκες του σε 40 δισ. ευρώ, αλλά οι αναφορές από τις Βρυξέλλες δείχνουν πως η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να διαθέσει δεκάδες δισ. ευρώ επιπλέον για να καθησηχάσει τις αγορές και να αποφύγει γενική ανάφλεξη στην ευρωζώνη.


Σύμφωνα με πηγή του Eurogroup που επικαλείται το Reuters, σε προσχέδιο ανακοίνωσής της τηλεδιάσκεψης αναφέρεται ως ανώτατο όριο τελικό ποσό των 100 δισ. ευρώ, ποσό κατά πολύ υψηλότερο ακόμη και από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ανάγκες του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.


Το ποσό όπως αναφέρει, η Wall Street Journal, επικαλούμενη ανεπίσημες δηλώσεις Ευρωπαίων, «είναι κυρίως για τις αγορές, και δεν σημαίνει ότι πραγματικά οι εκταμιεύσεις θα φτάσουν σε τέτοιο ύψος».


Σύμφωνα, τέλος, με την El Pais, χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία προτίθενται να πιέσουν όποια βοήθεια αποφασιστεί να δοθεί με αντάλλαγμα ένα ισπανικό μνημόνιο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Διεθνή / Αγωνία για τον πρόεδρο του Ιράν: Το ελικόπτερο συνετρίβη λέει αξιωματούχος, η τηλεόραση μεταδίδει προσευχές

Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό ΥΠΕΞ συνετρίβη κοντά σε ορυχείο – Τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους με τη συμμετοχή του στρατού
NEWSROOM