ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Διπλωματικό σίριαλ η έκδοση Γκιουλέν- Πιέζει η Τουρκία, στάση αναμονής τηρούν ακόμη ΗΠΑ

Διπλωματικό σίριαλ η έκδοση Γκιουλέν- Πιέζει η Τουρκία, στάση αναμονής τηρούν ακόμη ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μόνο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει την έκδοση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους επίδοξους πραξικοπηματίες τρομοκράτες, ενώ σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν αναθέσει να εξετάσουν το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν σε περισσότερους νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση στη σύγχρονη ιστορία.


Ο αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε πως μπορεί να είναι δύσκολο για τους Τούρκους να το συνειδητοποιήσουν αλλά ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ δεν έχει δικαιοδοσία να εκδώσει τον Γκιουλέν, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα για την υπόθεση. Ανέφερε επιπλέον ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους αρχικά είχε απορρίψει το αίτημα του Γκιουλέν να του χορηγηθεί άσυλο αλλά δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση.

 

Ακόμη, ο Μπάιντεν εξέφρασε συλλυπητήρια στον Ερντογάν για τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος και τα δεινά που υπέστησαν οι Τούρκοι, επανέλαβε ότι η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα είναι απόλυτη και αταλάντευτη, και χαρακτήρισε το αποτυχημένο πραξικόπημα επίθεση εναντίον του λαού της Τουρκίας. Ο Μπάιντεν είπε ότι είδε με δέος το πώς η Τουρκία και ο Ερντογάν αντέδρασαν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Ζήτησε συγγνώμη που δεν πήγε στην Τουρκία νωρίτερα, προσθέτοντας πως εύχεται να το είχε κάνει.

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιολογία για τον Γκιουλέν

 

Στην συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επέμεινε πως τα αιτήματα της Τουρκίας για την έκδοση του Γκιουλέν δεν πρέπει να παρθούν αψήφιστα και οι έκρινε πως οι διμερείς συμφωνίες της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας σημαίνουν πως πρέπει να γίνει η έκδοση. Ακόμα, ο Ερντογάν είπε πως έχουν σταλεί στις ΗΠΑ 85 κούτες με έγγραφα ήδη πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ότι ο Γκιουλέν συνεχίζει να διοικεί την «τρομοκρατική οργάνωσή του» από εκεί όπου βρίσκεται.

 

Ο Ερντογάν σε ομιλία του πριν την συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει "καμία δικαιολογία" να μην παραδίδει στην Άγκυρα τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει σε Αμερικανούς αξιωματούχους τα απαραίτητα έγγραφα για να ικανοποιηθεί η αξίωσή της για την έκδοση στην Τουρκία του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Γκουλέν, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.


Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι και το να συνεχίζουν να μην εκδίδουν τον Γκιουλέν στην Τουρκία δεν θα τις ωφελήσει, κατέληξε ο Ερντογάν.

ΗΠΑ: Η Άγκυρα δεν έχει παρουσιάσει αποδείξεις για τον ρόλο του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος

 

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη στην Ουάσιγκτον σχετικά με τον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ανέφερε σήμερα πηγή στο περιβάλλον του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία.

Αν και η Τουρκία υπέβαλε «τέσσερα διαφορετικά αιτήματα έκδοσης για τον Γκιουλέν (...) τα αιτήματα αυτά σχετίζονται με κατηγορίες αναφορικά με εγκληματικές δραστηριότητες πρότερες του πραξικοπήματος», το οποίο απετράπη την 15η Ιουλίου και φθάνουν έως το 2015 και ακόμα παλαιότερα, επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που συνοδεύει τον Μπάιντεν. «Οι Τούρκοι δεν έχουν καταθέσει αίτημα έκδοσης που να συνδέεται με την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη ενδεχόμενων διασυνδέσεων του Γκιουλέν με το πραξικόπημα» επέμεινε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικά ανακοινώσεις χθες Τρίτη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Ούτε ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) ούτε ο αντιπρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) δεν μπορούν να αποφασίσουν (για την έκδοση) μονομερώς» υπογράμμισε ο αξιωματούχος της αντιπροεδρίας υπενθυμίζοντας ότι η διαδικασία έκδοσης είναι έργο της αμερικανικής δικαιοσύνης. Ο ίδιος προειδοποίησε εναντίον κάθε «πολιτικοποίησης» της υπόθεσης που θα ήταν «αντιπαραγωγική».

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ