Πένθος και τρόμος στη Γερμανία -18χρονος Γερμανοϊρανός ο δράστης του μακελειού

Πένθος και τρόμος στη Γερμανία -18χρονος Γερμανοϊρανός ο δράστης του μακελειού Facebook Twitter
0

 

Πένθος και τρόμος στη Γερμανία -18χρονος Γερμανοϊρανός ο δράστης του μακελειού Facebook Twitter

Η Γερμανία και όλος ο πλανήτης στρέφουν το βλέμμα τους στη νέα αυτή τραγωδία που έρχεται να πάρει τη θέση της σε μια μακρά λίστα χτυπημάτων, βίας και τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Μεσίστιες θα κυματίζουν το Σάββατο σε ένδειξη πένθους οι σημαίες στη χώρα μετά το αιματηρό χτύπημα στο Μόναχο. Επισήμως οι νεκροί είναι 9 και ο αριθμός των τραυματιών παραμένει απροσδιόριστος- κάποια μέσα κάνουν λόγο για 15 και άλλα για 20. Η αστυνομία διατηρεί τον αριθμό σε 10 αλλά αφήνει να εννοηθεί πως οι επιχειρήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ανεπιβεβαίωτες ακόμη πληροφορίες από τοπικά γερμανικά μέσα αναφέρουν πως μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα 15χρονο κορίτσι και πως αρκετά παιδιά είναι τραυματισμένα. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν μια σορός που βρέθηκε κοντά στο εμπορικό κέντρο ανήκει σε κάποιον από τους τουλάχιστον τρεις δράστες. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το σενάριο αυτό να είναι όλο και πιο βέβαιο, αλλά τις τελευταίες ώρες, οι αρχές έχουν ελαττώσει κατά πολύ τις πληροφορίες που δίνουν στα μμε. Το πτώμα βρέθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή, μετέδωσε η Βαυαρική Ραδιοφωνία. Ο νεκρός φορούσε κόκκινο σακίδιο και η αστυνομία του Μονάχου σχεδιάζει να πλησιάσει το πτώμα μόνο με ένα ρομπότ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν το σακίδιο αυτό περιέχει εκρηκτικά. Αργά τη νύχτα ανακοινώθηκε πως η αστυνομία εντόπισε και το αυτοκίνητο των δραστών ενώ πληροφορίες που συνοδεύουν φωτογραφίες από πρακτορεία κάνουν λόγο για συλλήψεις υπόπτων.

 

Πένθος και τρόμος στη Γερμανία -18χρονος Γερμανοϊρανός ο δράστης του μακελειού Facebook Twitter

 

Πένθος και τρόμος στη Γερμανία -18χρονος Γερμανοϊρανός ο δράστης του μακελειού Facebook Twitter

 

Για αντικρουόμενες πληροφορίες και κίνητρα τα οποία δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί έκανε λόγο σε δήλωσή του για τα γεγονότα στο Μόναχο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, και επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούν στο Μόναχο.


«Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις ειδήσεις από το Μόναχο. Ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τα κίνητρα αυτής της αποτρόπαιης πράξης, ακόμη έχουμε αντικρουόμενες πληροφορίες. Ήδη τώρα όμως είναι σαφές ότι θα θρηνήσουμε νεκρούς και έχουμε πολλούς τραυματίες. Η σκέψη μας βρίσκεται απόψε κοντά σε όλα τα θύματα, τους συγγενείς και τους φίλους τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις που επιχειρούν επιτόπου κάνουν αυτή τη στιγμή ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν περαιτέρω κινδύνους».

 

Ώρες μετά από το αιματηρό χτύπημα, το Μόναχο θυμίζει έρημη πόλη καθώς στους δρόμους υπάρχουν μόνο αστυνομικές δυνάμεις, περιπολικά και ασθενοφόρα. Όλες οι αποψινές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και τα μμμ έχουν τραβήξει χειρόφρενο.

Τα μεγάλα ερωτηματικά παραμένουν: πόσοι είναι οι δράστες και ποια τα κίνητρα; Τίποτα από τα δύο δεν έχει απαντηθεί ακόμη καθώς η τακτική των αρχών είναι να μη γίνονται βιαστικές δηλώσεις πριν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Νωρίτερα, ο  εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι δράστες είναι μέχρι τρεις και ότι η αστυνομία εκτιμά ότι βρίσκονται στο "στενό κύκλο" της πόλης του Μονάχου. Σε ερώτηση για τα όπλα των δραστών απάντησε "ουδέν σχόλιο".

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μονάχου, σύμφωνα το περιοδικό Focus. «Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας», εξήγησε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Πένθος και τρόμος στη Γερμανία -18χρονος Γερμανοϊρανός ο δράστης του μακελειού Facebook Twitter

Η πόλη τελεί υπό αποκλεισμό και οι κάτοικοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους ενώ η αστυνομία απευθύνει συνεχώς εκκλήσεις να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουν όλοι σε ασφαλή σημεία. Παράλληλα ζητά από πολίτες να μη δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο στα social media, αλλά να στέλνουν όσα στοιχειά έχουν στις αρχές.

Την ίδια ώρα, το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» ενώ παράλληλα τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Πένθος και τρόμος στη Γερμανία -18χρονος Γερμανοϊρανός ο δράστης του μακελειού Facebook Twitter
Πένθος και τρόμος στη Γερμανία -18χρονος Γερμανοϊρανός ο δράστης του μακελειού Facebook Twitter

Τζιχάντ ή ξενοφοβικό παραλήρημα;

 

Επισήμως δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το αιματηρό χτύπημα στο Μόναχο, αλλά υποστηρικτές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος πανηγυρίζουν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση. «Ευχαριστούμε τον Θεό, μακάρι ο Θεός να φέρει ευημερία στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» γράφει ένας χρήστης σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στην αραβική γλώσσα στο Twitter, σε έναν λογαριασμό του οποίου οι χρήστες συχνά διατυπώνουν τον ενθουσιασμό τους για τις επιθέσεις που διαπράττει η τζιχαντιστική οργάνωση. «Το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» γράφει ένα άλλο tweet, επίσης γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο αναρτήθηκε σε έναν άλλο λογαριασμό επίσης φίλα προσκείμενο στο Ισλαμικό Κράτος.


Ωστόσο κυκλοφορεί ένα βίντεο και μεταδίδονται μαρτυρίες που ίσως φέρουν μια μεγάλη ανατροπή στα κίνητρα του δράστη. Ο δήμος του Μονάχου μιλά για κατάσταση αμόκ του/των δραστών. «Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων της επίθεσης στο επίμαχο βίντεο που κυκλοφόρησε ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις κατά ξένων και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM