"Απόψε θα πεθάνουμε και θα γίνουμε μάρτυρες" - Παρασκήνιο από τη νύχτα του πραξικοπήματος

"Απόψε θα πεθάνουμε και θα γίνουμε μάρτυρες" - Παρασκήνιο από τη νύχτα του πραξικοπήματος Facebook Twitter
0


 

Ήταν μεσάνυχτα στην τουρκική πρωτεύουσα, μόλις δυόμισι ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, και οι εννέα υπουργοί της κυβέρνησης που συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα συσκέψεων στην κατοικία του πρωθυπουργού ήταν πεπεισμένοι ότι πλησίαζε το τέλος τους. Ο Guardian αποκαλύπτει το παρασκήνιο από τη βραδιά της Παρασκευής και μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

 

"Πιθανότατα θα πετύχουν και θα πεθάνουμε απόψε. ", δήλωσε ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με έναν υπάλληλο ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση. "Ας είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε και να γίνουμε μάρτυρες σε αυτόν τον αγώνα ." αναφέρει και στέλνει το σωματοφύλακά του να του φέρει το προσωπικό του όπλο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επιφορτισμένες με την προστασία του κτιρίου έχουν συνοδευτεί εκτός του δωματίου καθώς οι υπουργοί δεν γνωρίζουν ποιον μπορούν να εμπιστευθούν εκείνη την ώρα. Λίγο μετά το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η εκφωνήτρια ειδήσεων υποχρεώθηκε να διαβάσει το κείμενό τους, με το οποίο οι πραξικοπηματίες δήλωναν ότι ο στρατός είχε τον έλεγχο. Όλοι σιώπησαν για δύο λεπτά και ξαφνικά ένας από αυτούς, είπε αστειευόμενος "Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά κρατική τηλεόραση".

Καθώς η Τουρκία μαζεύει τα κομμάτια της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, νέα στοιχεία που προκύπτουν για το πώς έγιναν όλα και το πόσο κοντά στην επιτυχία ήταν η στρατιωτική επέμβαση, έρχονται στο φως. Πολλοί παρατηρητές έχουν επισημάνει πως η προσπάθεια ήταν ερασιτεχνική, αλλά οι αξιωματούχοι διαφωνούν και το χαρακτηρίζουν καλά οργανωμένο και σχεδόν επιτυχές.

Στην Άγκυρα την Παρασκευή, την ημέρα του πραξικοπήματος, ο υπουργός Εσωτερικών είχε προσκληθεί, μαζί με άλλους ανώτερους αξιωματούχους, σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου ασφαλείας στο στρατιωτικό αρχηγείο που υποτίθεται ότι θα γινόταν μετά τις 5μμ, κάτι που τελικά ήταν  πρόσχημα για να τον θέσουν υπό κράτηση οι πραξικοπηματίες. Δεν πήγε γιατί ήταν πολύ απασχολημένος, και αργότερα, όταν το πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη είχε κολλήσει στο αεροδρόμιο Esenboğa της Άγκυρας. Εκεί έφτιαξε έναν πυρήνα ασφαλείας με πλήθη που τον προστάτευαν και προσπάθησε να διαχειριστεί την κρίση, αναφέρει ο Guardian.

Ο ανώτατος αξιωματούχος αντιτρομοκρατικής, υπεύθυνος για την εκστρατεία της Τουρκίας ενάντια στον ισλαμικό κράτος, είχε πάει στη «συνάντηση» στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα. Αργότερα βρέθηκε με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη και πυροβολήθηκε στο λαιμό, σύμφωνα με έναν ανώτερο υπάλληλο.

Καθώς η ώρα περνούσε και οι μάχες γινόντουσαν όλο και πιο έντονες, πίσω στο υπουργείο η απελπισία κυριαρχούσε. Το κλίμα άλλαξε όταν εμφανίστηκε ο Ερντογάν να κάνει διάγγελμα μέσα από το τηλέφωνο, καλώντας τους πολίτες να υπερασπιστούν την δημοκρατία.

"Τι είναι το FaceTime; Και γιατί δεν το έχω εγώ; ρώτησε ένας από τους υπουργούς. "Ήταν η στιγμή που άλλαξε η ψυχολογία και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε", λέει στον Guardian ο Cemalettin Haşimi, σύμβουλος του πρωθυπουργού. Όμως κάποιοι υπουργοί ανησύχησαν με την έκκληση του ξεσηκωμού στους δρόμους και φοβήθηκαν πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακελειό.

"Ήταν κρίσιμες στιγμές" λέει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού ο οποίος σημειώνει πως τελικά ήταν καλά οργανωμένο το σχέδιο, αλλά οι αιφνιδιαστικές κινήσεις της ηγεσίας και του λαού άλλαξαν το πλάνο. "Θα μπορούσε να είχε πετύχει" αναφέρει ο ίδιος. "Έχασαν τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος βγήκαν στον ''αέρα'', όταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη δημοκρατία και ο κόσμος αρνήθηκε να πάει στο σπίτι του", συμπεραίνει.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ