Παγκόσμιος αναβρασμός για το πραξικόπημα στην Τουρκία- Σε επιφυλακή όλοι οι πολιτικοί ηγέτες

Παγκόσμιος αναβρασμός για το πραξικόπημα στην Τουρκία- Σε επιφυλακή όλοι οι πολιτικοί ηγέτες Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία πως οι εντάσεις στη χώρα αυτή δεν μπορεί να επιλυθούν με τα όπλα. Ο Τουσκ, μιλώντας σήμερα στη Μογγολία στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής, δήλωσε επίσης πως οι συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος θα έχουν κρίσιμη σημασία για ολόκληρη την περιοχή και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.


Στη Γερμανία, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η δημοκρατία πρέπει να γίνει σεβαστή στην Τουρκία και πως το Βερολίνο υποστηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Άγκυρα. "Η δημοκρατική τάξη στην Τουρκία πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι ανάγκη να γίνουν τα πάντα για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές", ανέφερε στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ.


Η Κίνα κάλεσε την Τουρκία να αποκαταστήσει την τάξη και τη σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμό κινέζων πολιτών στην Τουρκία, μετέδωσε η κρατικη τηλεόραση.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την υποστήριξή της στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Σε ανακοίνωσή της, η Κλίντον σημείωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία «με μεγάλη ανησυχία». «Πρέπει όλοι να καλέσουμε σε ψυχραιμία και σεβασμό των νόμων, των θεσμών, και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών—και να υποστηρίξουμε τη δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση», ανέφερε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ. Ο Μπάρακ Ομπάμα από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόπειρα πραξικοπήματος κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις πρώτες πρωινές ώρες τις εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική περιφερειακή δύναμη. Φυσικά, η σταθερότητα στην Τουρκία και η κατάσταση στην Τουρκία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση στην περιοχή. Από αυτή την άποψη, όλοι ενδιαφερόμαστε φυσικα για την ολοκλήρωση με νόμιμο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν αυτού που συμβαίνει σήμερα και την επιστροφή της χώρας στο δρόμο της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας, του κράτους δικαίου».


Ο ίδιος τόνισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται συνεχώς μέσω του ΥΠΕΞ και των μυστικών υπηρεσιών για εξελίξεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι ενέργειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο έδαφος της Τουρκίας και των Ρώσων πολιτών και τουριστών. Ερωτώμενος αν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας του Ερντογάν ή εκπροσώπων των εξεγερμένων με τον Πούτιν, απάντησε: «Όχι. Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια για επικοινωνία και καμία επαφή μέχρι τώρα».


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Κονσταντίν Κοσατσιόφ σχολίασε την κατάσταση στην Τουρκία με ανάρτηση του στο Facebook αναφέροντας: «Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν υποπτευόταν επικείμενο πραξικόπημα. Οι πολιτικοί του ελιγμοί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της στάσης του ως προς τις σχέσεις με τη Ρωσία και το Ισραήλ και επίσης, σε κάποιο βαθμό, ως προς τη Συρία, ήταν, όπως γίνεται τώρα σαφές, μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα συναισθήματα των στρατηγών, που πλέον δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκεια τους για τις αποτυχίες της "νέας" εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χώρας».


Το Ιράν ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την Τουρκία μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο υποδιευθυντής του διεθνοούς αεροδρομίου Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης δήλωσε σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση ότι επτά πτήσεις προς την Τουρκία ματαιώθηκαν σήμερα το πρωί. "Θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και θα επαναλάβουμε τις πτήσεις όταν θα έχουμε νεώτερες πληροφορίες" δήλωσε.


Στο Τόκιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε πως η δημοκρατία της Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. "Ελπίζω ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί γρήγορα και ότι η ειρήνη και η τάξη θα αποκατασταθούν", δήλωσε ο Άμπε, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.


Στη Νότια Κορέα, το υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε σήμερα τους πολίτες να ματαιώσουν ταξίδια που σχεδιάζουν ενδεχομένως στην Τουρκία και συνέστησε στους Νοτιοκορεάτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν. Σε ειδική ταξιδιωτική οδηγία, το υπουργείο αναφέρει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει μια ομάδα αξιωματούχων για να βοηθήσουν τους Νοτιοκορεάτες, που βρίσκονται στην Τουρκία, και πως εργάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια τουριστών που παραμένουν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σε διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Τουρκία βρίσκοντα Ελλάδα και Κύπρος

Σε διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Τουρκία, προχωρώντας και σε όλες τις απαραίτητες επαφές, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί και τα επιτελεία βρίσκονται σε ετοιμότητα", "οι επικοινωνίες είναι συνεχείς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σε επικοινωνία που είχαν αργά χτες το βράδυ διπλωματικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέρθηκε μήνυμα στήριξης της Δημοκρατίας στην Τουρκία και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στο ίδιο πνεύμα, σημείωνε χτες σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας».


Σε όλο το διάστημα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος -ο οποίος αναμένεται να έχει το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα ότι στηρίζει τη συνταγματική και δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας- είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό με βάση τον θεσμικό του ρόλο. Χτες το βράδυ, ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον διοικητή της ΕΥΠ και ακολούθως επικοινώνησε με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.


Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χτες και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονταν στο Ουλάν Μπατόρ, στη Μογγολία, για την 11η Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης, από όπου ο κ. Κοτζιάς αποχώρησε προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Μογγολία για την σύνοδο Ασίας-Ευρώπης, είχε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, την ύπατη Εκπρόσωπο, κυρία Μογκερίνι και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «για κοινή αντίδραση στα τεκταινόμενα στην Τουρκία», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

D-Day- 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία: Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται πως η υποστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί

Διεθνή / D-Day- 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία: Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται πως η υποστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί

Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων 'εισέβαλαν' στη Γαλλία από θάλασσα και αέρα για να διώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας
NEWSROOM
Η επιδημία E. coli στη Βρετανία πιθανότατα συνδέεται με τρόφιμο

Διεθνή / Έξαρση λοιμώξεων E. coli στη Βρετανία μάλλον από τρόφιμο

Σύμφωνα με το βρετανικό NHS η έκρηξη των κρουσμάτων E. coli συνδέεται με τρόφιμο ή τρόφιμα που πωλούνται σε όλη την γεωγραφική επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου - Ψάχνουν για μολυσμένη παρτίδα προϊόντος που δεν έχει εντοπιστεί - Ποια τα συμπτώματα
NEWSROOM
«Μύλος» στη Φενέρμπαχτσέ: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ατζούν ότι βγάζει διαβατήρια σε γκιουλενιστές στον Άγιο Δομίνικο

Διεθνή / «Μύλος» στη Φενέρμπαχτσε: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ατζούν ότι βγάζει διαβατήρια σε γκιουλενιστές στον Άγιο Δομίνικο

Χαμός στη Φενέρμπαχτσε, με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, όπου ο νυν πρόεδρος Αλί Κοτς, στου οποίου το ψηφοδέλτιο είναι ο Ατζούν Ιλιτζαλί, κοντράρεται με τον πρώην πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ
NEWSROOM
Στη φυλακή ο άνδρας από το «φόρεμα που έσπασε το διαδίκτυο»: Επιχείρησε να στραγγαλίσει τη σύζυγό του

Διεθνή / Στη φυλακή ο άνδρας από το «φόρεμα που έσπασε το διαδίκτυο»: Επιχείρησε να στραγγαλίσει τη σύζυγό του

Μπλε και μαύρο ή λευκό και χρυσό: Ο Κιρ και η Γκρέις Τζόνστον είχαν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο το 2015, όταν μια φωτογραφία του φορέματος που φορούσε η μητέρα της νύφης στο γάμο τους πυροδότησε αμέτρητες συζητήσεις για το χρώμα του
NEWSROOM