ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Νew York Times: Ένας Έλληνας ναύαρχος, αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον;

Νew York Times: Ένας Έλληνας ναύαρχος, αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον; Facebook Twitter
Εγγονός ενός Έλληνα μετανάστη ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια και πρώην ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων, σήμερα είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νew York Times ένας από τους θποψήφιους αντιπροέδρους της Χίλαρι Κλίντον -(JOSE CABEZAS / GETTY IMAGES)
2


Ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, γεννημένος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, πρώην Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), είναι μεταξύ των ονομάτων που βρίσκονται στην τελική λίστα των υποψηφίων αντιπροέδρων της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι New York Times σε σημερινό τους δημοσίευμα.

Οι πηγές από το περιβάλλον της Κλίντον αναφέρουν πως η ίδια ήταν πάντα πιθανό να έχει κάποιον με στρατιωτική εμπειρία στη λίστα των αντιπροέδρων της, και ο κος Σταυρίδης, σήμερα ο κοσμήτορας της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, ταιριάζει με την περιγραφή.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης είναι ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων της γενιάς του", είπε η Μισέλ Φλούρνοϊ, πρώην υφυπουργός Άμυνας, στο Reuters, σε δήλωσή της.

"Είναι άτομο μεγάλης ικανότητας και ακεραιότητας, και εξαιρετικός ηγέτης. Έχει τα ταλέντα, την εμπειρία, την κριτική ικανότητα και τον χαρακτήρα να υπηρετήσει τους πολίτες της Αμερικής στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησής μας", πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, επέβλεψε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή - το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία - καθώς και στα Βαλκάνια και συμμετείχε σε επιχειρήσεις για την πειρατεία στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής.

Το 2012, διεξήχθη έρευνα που ενέπλεκε το όνομα το Σταυρίδη σε ένα περιστατικό κατά το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε στρατιωτικό αεροσκάφος για να πετάξει με τη σύζυγό του σε ένα Γάλλων οινοποιών  στη Βουργουνδία, αλλά αργότερα απαλλάχθηκε από την κατηγορία.

Την είδηση της υποψηφιότητάς αρνήθηκαν ωστόσο να σχολιάσουν άνθρωποι του επιτελείου της Κλίντον, αλλά και ο ίδιος ο Σταυρίδης.

 

Νew York Times: Ένας Έλληνας ναύαρχος, αντιπρόεδρος της Χίλαρι Κλίντον; Facebook Twitter

 

Ο Τζέιμς Σταυρίδης γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1955 στη Φλόριντα των ΗΠΑ, από Ελληνοαμερικανούς γονείς (Shirley Schaffer και P. George Zafiris Stavridis) και πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης - αξιωματικός των αμερικανών πεζοναυτών- υπηρέτησε ως ναυτικός ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία μεταξύ 1962 και 1964.

 

Είναι παντρεμένος με τη Λόρα Χολ και έχουν δύο κόρες, την Χριστίνα και την Τζούλια. «Ανήκω σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια», είχε δηλώσει δυο παρελθόν, σε δημόσια ομιλία του ο ναύαρχος Σταυρίδης, που μιλάει Πορτογαλικά, Ισπανικά και Γαλλικά.

 

«Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια ελληνικά... τα δικά μου ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου». Υφιστάμενοι του ναυάρχου Σταυρίδη λένε πως είναι πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. Εγγονός του Δημήτρη Σταυρίδη, Έλληνα μετανάστη ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια, ο κ. Σταυρίδης έχει μιλήσει με ιδιαίτερη νοσταλγία για τον τόπο των προγόνων του. «Η Ελλάδα - αχ, η Ελλάδα!», γράφει στο βιβλίο του «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού». «Καφετέριες παντού, λαμπερός ήλιος, καυτό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, ψητά κοτόπουλα, περίπτερα, μαγαζιά με σουβενίρ και φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες: μαύρα μαλλιά, έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και αντικρίζω το παρελθόν μου».

 

Ο Τζέιμς Σταυρίδης πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο (Διεθνείς Σχέσεις), την ίδια χρονιά (1984) και από το ίδιο πανεπιστήμιο (Σχολή Διπλωματίας του Ταφτς) με τον Κώστα Καραμανλή, αφού πρωτύτερα είχε αποφοιτήσει από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ. Στη συνέχεια συμμετείχε σε διάφορες δύσκολες αποστολές, από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας και της Αϊτής ως το καυτό μέτωπο του Ιράκ. Κι όμως, μια ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο το 1993 του έχει εντυπωθεί στη μνήμη και ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του. «Η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία εκτυλίσσεται μπροστά μου. Εβδομήντα χρόνια νωρίτερα, τη δεκαετία του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός γεροδεμένος καθηγητής σχολείου, ονόματι Δημήτρης Σταυρίδης, εκδιώχθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο εθνοκάθαρσης, δηλαδή πογκρόμ, ενάντια στους Έλληνες που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γλίτωσε την τελευταία στιγμή και με μια μικρή βάρκα διέσχισε το Αιγαίο, έφτασε στην Αθήνα και από εκεί πήγε στη Νέα Υόρκη. Ο αδελφός του δεν ήταν το ίδιο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους».

Mε πληροφορίες από Νew York Times/ Wikipedia/ Kαθημερινή

 

2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Εχει αποφοιτησει cum lauda απο την naval academy στο Annapolis και εχει αποκτησει διδακτορικο στις διεθνεις σχεσεις.Εχει υπηρετησει σε πολλες επικαιρες θεσεις,με κορυφαια αυτων του αρχηγου του ΝΑΤΟ(Saceur),θεση για την οποια απαιτουνται πολλα προσοντα,πλην των καθαρα στρατιωτικων.Ειδκα διπλωματικα και διεθνεις γνωσεις.Ομιλει τεσσερις γλωσσες.Δυστυχως οχι ελληνικα.Παρα ταυτα σεβεται και τιμα την καταγωγη του.Δεν θα ελεγα οτι ειναι κακη η επιλογη της Χιλλαρυ !Ουτε και εμας μας "χαλαει",βεβαια !!!
Πρέπει να είσαι πολύ ρομαντικός για να πιστέψεις ότι αυτό το γεράκι θα βοηθήσει κάπου και κάποτε την Ελλάδα. Το ότι είναι εγγονός Έλληνα εστιάτορα δεν μου λέει τίποτα. Το είπε και ο ίδιος ότι τα ελληνικά του είναι φρικτά, ενώ οι κόρες του δεν τα μιλούν καθόλου.Οσο για την εικόνα που έχει για την Ελλάδα είναι μαύρα μαλλιά, ήλιος, σουβλάκια, καφετέριες και πέρα βρέχει.. Καλά, καληνύχτα κε Ναύαρχε. Επίσης υπάρχουν και Έλληνες βασικά με καστανά και ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια και είμαστε πλέον ψηλοί... Μάλλον μόνο στην Κρήτη έχεις πάει...