Νέα εστία έντασης το Κασμίρ: 23 νεκροί διαδηλωτές, φωτιές και συγκρούσεις

Νέα εστία έντασης το Κασμίρ: 23 νεκροί διαδηλωτές, φωτιές και συγκρούσεις Facebook Twitter
0

Νέα εστία έντασης το Κασμίρ: 23 νεκροί διαδηλωτές, φωτιές και συγκρούσεις Facebook Twitter

«Βράζει» από οργή και διαδηλώσεις και πάλι η αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ στην Ινδία, μετά το θάνατο τουλάχιστον 23 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων από πυρά των ινδικών ενόπλων δυνάμεων.

Κυριότερη αιτία της αντίδρασης είναι όμως η δολοφονία ενός δημοφιλούς διοικητή των ανταρτών, του 22χρονου Burhan Muzaffar Wani.  Χιλιάδες κόσμου βγαίνουν στους δρόμους για να θρηνήσουν τη δολοφονία αυτή και η κατάσταση φαίνεται ότι είναι πλέον εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο. Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, οι άνθρωποι συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους, ενώ αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα έχουν δεχθεί επιθέσεις, και ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ωθήθηκε προς το ποτάμι Jehlum. Στα νοσοκομεία έχουν αναβληθεί οι προγραμματισμένες εγχειρήσεις ώστε να προσφερθεί περίθαλψη στους τραυματίες από τις μάχες στους δρόμους. Έξι από τους τραυματίες, που είναι χτυπημένοι από σφαίρες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι μετά το θάνατο των 23 αμάχων και του Wani φαίνεται να χάνεται ο έλεγχος. "Το νότιο Κασμίρ είναι εντελώς έξω από τον έλεγχό μας και τώρα και στο βόρειο η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που κανείς  δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί την Δευτέρα."

Το Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του Wani, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή κηδεία στο Κασμίρ κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η πολιτειακή κυβέρνηση εξέφρασε θλίψη για τις δολοφονίες πολιτών και υποσχέθηκε να ερευνήσει την υπόθεση.

Το Κασμίρ είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν και έχει γίνει αιτία για τις δυο από τις τρεις πολεμικές συρράξεις μεταξύ των δύο εξοπλισμένων με πυρηνικά χωρών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ