Ο Αρκτικός πάγος καταρρέει με ρυθμούς ρεκόρ και προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες

Ο Αρκτικός πάγος καταρρέει με ρυθμούς ρεκόρ και προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες Facebook Twitter
Για πρώτη φορά καταγράφεται μια τόσο γρήγορη απώλεια πάγου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν πως αυτό προκαλεί μια αλυσιδωτή αντίδραση για τη θερμοκρασία
4

Από τα μέσα Ιουνίου και μετά, ο πάγος στην Αρκτική θάλασσα εξαφανίζεται με ταχύτητα ρεκόρ φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 29.000 μίλια την ημέρα, περίπου 70% πιο γρήγορα από το τυπικό ρυθμό απώλειας πάγου, δηλώνουν οι ειδικοί που παρακολουθούν ανήσυχοι το φαινόμενο.


Μια περιοχή πάγων της Αρκτικής θάλασσας με έκταση όσο περίπου δύο φορές το μέγεθος του Τέξας έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια ενώ φέτος η υποχώρηση των πάγων προχωρά με πρωτοφανή ρυθμό.



Το στρώμα πάγου της θάλασσας πάνω από την Αρκτική λιώνει με ρυθμό που κάνει τον Ιούνιο αυτό να καταρρίπτει τα προηγούμενα ρεκόρ και να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η Αρκτική έκταση θαλάσσιου πάγου είναι 260.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ για το μήνα Ιούνιο, που είχε σημειωθεί το 2010.

Με εξαίρεση τον Μάρτιο, κάθε μήνας του 2016 θέτει νέο ζοφερό ρεκόρ για για την απώλεια πάγου ενώ είχε προηγηθεί ένας επίσης θερμός χειμώνας με ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι πολύ χαμηλότερες από το συνηθισμένο θερμοκρασίες  που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έθεσαν όπως αναφέρουν οι ερευνητές και τις βάσεις για το φαινόμενο της ταχύτατης απώλειας των πάγων.

Οι ερευνητές δεν προβλέπουν ακόμη νέα χαμηλά επίπεδα για το σύνολο του 2016 αλλά σημειώνουν πως η θάλασσα Μποφόρ είναι καλυμμένη με νεότερα, πιο λεπτά στρώματα πάγου που είναι πιο ευάλωτα σε τήξη. 

Η απώλεια του αντανακλαστικού λευκού καλύμματος πάγου στις πολικές περιοχές εκθέτει περισσότερο τον σκοτεινό ωκεανό στην ηλιακή θερμότητα, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας του νερού. Αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στο να ανέβει η θερμοκρασία του αέρα, και να λιώνει περισσότερο πάγο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η επιπλέον θερμότητα είναι ισοδύναμη με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 20 ετών.

Με πληροφορίες από Guardian

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ