ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γιατί 107 Νομπελίστες καταγγέλλουν την καμπάνια της Greenpeace κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών;

Γιατί 107 Νομπελίστες καταγγέλλουν την καμπάνια της Greenpeace κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών; Facebook Twitter
24


 

Eκατόν επτά Νομπελίστες, από τους οποίους περί τους 40 βραβευμένοι με Νόμπελ Ιατρικής, ζητούν με ανοικτή επιστολή τους από τις κυβερνήσεις του κόσμου να απορρίψουν την καμπάνια της Greenpeace κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και ειδικότερα κατά του χρυσού ρυζιού.

 

Ζητούν από την Greenpeace και τους υποστηρικτές της «να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των υπεύθυνων επιστημονικών οργανισμών και των ρυθμιστικών αρχών και να εγκαταλείψουν την εκστρατεία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, γενικά, και κατά του χρυσού ρυζιού , ειδικότερα, όπως γράφουν στην επιστολή τους οι Νομπελίστες που αποτελούν το εν τρίτον των βραβευμένων που βρίσκονται ακόμη εν ζωή.

 

Καλούν τις κυβερνήσεις όλων των χωρών «να καταδικάσουν την καμπάνια της Greenpeace» και να κάνουν «ό,τι περνά από το χέρι τους» για να «επιταχύνουν την πρόσβαση των καλλιεργητών σε όλα τα μέσα της σύγχρονης βιολογίας».

 

Η ανοικτή επιστολή δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα supportprecisionagriculture.org και απευθύνεται και στην ίδια την μη κυβερνητική οργάνωση. Υπογράφεται από Νομπελίστες της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Χημείας. Ανάμεσά τους, ο Βρετανός Τζέιμς Γουότσον που ανακάλυψε τη δομή του DNA.

 

«Όλοι οι επιστημονικοί και ρυθμιστικοί θεσμοί στον κόσμο έχουν αποδείξει επανειλημμένως και κατά συνεκτικό τρόπο ότι οι καλλιέργειες και τα τρόφιμα που είναι βελτιωμένα χάρη στην βιοτεχνολογία είναι το ίδιο ασφαλή, αν όχι περισσότερο, από εκείνα που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο παραγωγής».

 

Όμως, η Greenpeace έγινε η αιχμή του δόρατος της αντίδρασης στο χρυσό ρύζι που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη A και μπορεί να περιορίσει ή να εξαλείψει τους περισσότερους θανάτους και ασθένειες που προέρχονται από την έλλειψη της βιταμίνης A από την οποία υποφέρουν 250 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, το 40% των οποίων είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

«Η αντίδραση που στηρίζεται στο συναίσθημα και τον δογματισμό και αμφισβητείται από τα γεγονότα πρέπει να σταματήσει», γράφουν.

 

Σε απάντησή της από τη Μανίλα η Greenpeace απέρριψε τις κατηγορίες που αφορούν το χρυσό ρύζι, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για το Ρύζι, η αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της έλλειψης βιταμίνης A «δεν είναι αποδεδειγμένη».

 

«Οι εταιρείες ασκούν πιέσεις για το χρυσό ρύζι για να ανοίξουν τον δρόμο σε συνολική έγκριση για άλλες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες», απαντά η οργάνωση που ισχυρίζεται ότι «η μόνη εγγυημένη λύση» για την αντιμετώπιση υου προβλήματος του υποσιτισμού είναι «μία υγιεινή και με ποικιλία διατροφή (!)».

 

24

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

15 σχόλια
Για να το κλεισουμε:Δεν παρεμβαινεις σε κατι που μπορει εστω και με απειροελαχιστες πιθανοτητες να εχει συστημικες επιπτωσεις στον πλανητη, για ενα αμφιβολο και οριακο οφελος (εκτος αν εισαι η Μονσαντο με το ραουνταπ)Μπορει να εχει συστημικες επιπτωσεις γιατι δεν εχει δοκιμαστει ουτε στο απαραίτητο βαθος χρονου ουτε στην απαραίτητη εκταση.Εχει οριακο οφελος γιατι δεν υπαρχει ελλειψη τροφης.Στο κατω κατω περιοριστε το βοδινο που καταναλωνει απειρες ποσοτητες τροφης. Δεν τα λεω εγω ο Ταλεμπ του Black Swan τα λεει (ξερεις αυτος που το 07 ελεγε οτι η ατρωτη τοτε Φανη Μει καθοταν πανω σε μια πυριτιδαποθηκη - και ναι τα οικονομικα εχουν σχεση με την οικολογια μιας και τα δυο αναφερονται σε complex systems)
Ολα τα δογματα το ιδιο ειναιΟι ταλιμπαν των θρησκειων λενε: που ειναι οι ενδιαμεσοι κρικοι?Οι πρασινοταλιμπαν που ειναι οι μελετες?Καμια σημασια που υπαρχουν και εδιαμεσοι κρικοι και μελετεςΤο κελυφος των δογματων ειναι αδιαπεραστοΚαμια σημασια επισης δεν εχει οτι το golden rice εχει αναπτυχθει απο πανεπιστημιακους ερευνητες για μη εμπορικους ανθρωπιστικους λογους .http://ellinikahoaxes.gr/2016/05/25/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%ce%bc/
"«Η αντίδραση που στηρίζεται στο συναίσθημα και τον δογματισμό και αμφισβητείται από τα γεγονότα πρέπει να σταματήσει», γράφουν."Μεγαλη κουβεντα... Εχω προσπαθησει να πιασω κουβεντα με ατομα κατα των GMO's, κατα των εμβολιων κλπ (για ενα περιεργο λογο συμπιπτουν οι περισσοτεροι) και αφου τους εχεις βαλει στη γωνια γιατι δεν εχουν τροπο να σου υποστηριξουν την "αποψη" τους, θα αρχισουν τα οτι "για ολα φταιει το συστημα, κ ολα γινονται για τα λεφτα" κ λοιπες μπουρδες.Λοιπον, πιστοι τετοιων θεωριων συνομωσιας. Πρεπει να καταλαβετε οτι το τι κανουν κ τι δεν κανουν τα GMO's δεν ειναι θεμα πιστης αλλα ερευνας. Και οταν λεω ερευνα, δεν εννοω "ψαχνω στο ιντερνετ" γιατι ολοι εσεις το παιζεται γνωστες ισαξιοι κατοχων διδακτορικων εχοντας διαβασει 3 μπουρδες στο ιντερνετ. Αν τοσο πολυ σας κοβει το θεμα, δωστε κατακτηριες, μπειτε σε ενα βιολογικο, βγαλτε το, κ καντε τις ερευνες σας στη συνεχεια, στα εργαστηρια κλπ. Οσο δε γινεται αυτο, η αποψη σας ειναι ισαξια της αποψης που εχουν οι παμπουινοι. Επισης για να καταλαβετε ποσο ακυροι ακουγεστε, σκεφτειτε να λενε ολοι οτι "2+2=4" κ σεις να λετε οτι δεν το πιστευετε. Ξεκολλατε!
Εσύ τώρα θέλεις σώνει και καλά οι άνθρωποι να κάτσουν να διαβάσουν γενετική. Μα η γενετική είναι γεμάτη δύσκολους όρους ενώ το σέρφινγκ στο διαδίκτυο είναι πιο "φαν". Πάντως για να συμπληρώσω λιγάκι, αν μου επιτρέπεις, την εικόνα αυτών των τύπων, εκτός από αντίπαλοι των ΓΤΟ και των εμβολίων είναι συνήθως ένθερμοι οπαδοί της ομοιοπαθητικής και του ρέικι και διαβάζουν τακτικά το ωροσκόπιό τους. Όπως έλεγε και ο Στάθης Ψάλτης σε μια αλησμόνητη βιντεοταινία:"Ντισκ τζόκεϊ; Ααα, επιστήμονας ο άνθρωπος!"
Το ένα νταουνβοτ καταλάθος από μένα... σίγουρα είναι δύσκολη ή γενετική, κ γιαυτό την απορρίπτουν. Αν θέλουν όντως να έχουν άποψη με επιχειρήματα όμως πρέπει να την κατανοούν. Από τη στιγμή που δεν την κατανοούν, δεν υπάρχει άποψη. Φαντασου να ρωτάς εμένα για πυρηνική φυσική κ να σου έχω άποψη. Δεν ξέρω την τύφλα μου από πυρηνική φυσική, ότι κ να πω είναι μπούρδες! Κανονικα σε αυτά τα θέματα ακόμα κ ή λέξη "άποψη" τη θεωρώ λανθασμένη. Δε μιλάμε για απόψεις, μιλάμε για έρευνες. Αν βγουν αντικρουόμενες έρευνες, τότε έχεις πάτημα για νέα έρευνα για να βρεις γιατί βγήκαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
Εσύ τώρα θέλεις σώνει και καλά οι άνθρωποι να κάτσουν να διαβάσουν γενετική. Μα η γενετική είναι γεμάτη δύσκολους όρους ενώ το σέρφινγκ στο διαδίκτυο είναι πιο "φαν". Πάντως για να συμπληρώσω λιγάκι, αν μου επιτρέπεις, την εικόνα αυτών των τύπων, εκτός από αντίπαλοι των ΓΤΟ και των εμβολίων είναι συνήθως ένθερμοι οπαδοί της ομοιοπαθητικής και του ρέικι και διαβάζουν τακτικά το ωροσκόπιό τους. Όπως έλεγε και ο Στάθης Ψάλτης σε μια αλησμόνητη βιντεοταινία:"Ντισκ τζόκεϊ; Ααα, επιστήμονας ο άνθρωπος!"
Ελεος μην κουβαδιαζεις. Ο Ταλεμπ δηλαδη, ειναι κατα των εμβολίων;;;Και σορι το θεμα με τα μεταλαγμενα εγκειται κυριως στα complex systems και οχι στην βιολογια.
@φουσκα μα η ιστορια με τα μεταλαγμενα απτεται περισσοτερο της οικολογιας ως επιστημης και των complex systems και οχι της βιολογιας.θελει system wide προσεγγιση και οχι αναγωγικη/reductionist οπως αναγκαστικα κανει η βιολογια . Μιας και εισαι βιολογος, θα ξερεις πολυ καλα οτι ειναι περισσοτερα τα πραγματα που δεν ξερουμε απο αυτα που ξερουμε. Και στο τελος ειναι βιωσιμο το σχεδιο για το Roundup Ready GMO?
System wide προσεγγιση απο επιστημονες... θες βιολογους? θες φυσικους? θες γιατρους? Και προς πληροφοριση η γενετικη τροποποιηση ειναι κατα μεγαλο ποσοστο κλαδος της βιολογιας. Οχι ατομα που δε μπορουν να διαβασουν καν σωστα ενα σχολιο κ εξαγουν συμπερασματα του στυλ "μιλας κατα των gmo αλλα τα αποφευγεις" και "εισαι βιολογος" τη στιγμη που εχουμε γραψει ΞΕΚΑΘΑΡΑ οτι δεν ειμαι βιολογος. Και απλα αναπαραγω τις θεσεις ατομων που ΕΙΝΑΙ βιολογοι και διακεκριμενοι στο σωρο τους. Το αν εσυ πιστευεις οτι εισαι σε θεση να τους αντικρουσεις καντο. Αλλα σε προκαλω να χειρουργησεις κ καποιον βλεποντας μονο ενα βιντεακι στο youtube. Ειναι 100% ισαξια αυτα τα 2 μεταξυ τους. Το παιζετε επιστημονες ενω δεν ξερετε που πανε τα 4!
Επιτέλους είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι ο άνθρωπος εφαρμόζει γενετική επιλογή εδώ και χιλιάδες χρόνια στα φυτά και πως τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι απλώς η εξέλιξη αυτής της πρακτικής. Εδώ και καιρό οι επιστήμονες δηλώνουν πως τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι απολύτως ασφαλή αλλά εμάς μας αρέσει να πιστεύουμε σε παραμύθια με κακούς λύκους...
Ακριβως επειδη εχουν περασει δεκαδες χιλιαδες χρονια φυσικης μεταλλαγης αυτα ειναι ασφαλη.Δεν πας μεσα σε 5 χρονια να βαλεις κεντρικο σχεδιασμο στην αγροτικη παραγωγη γιατι καποιο "ειδικοι" ειπαν οτι δεν θα υπαρχει προβλημαΠεριμενεις και παρακολουθεις και εμπιστευεσαι μονο τα εμπειρικα δεδομενα και οχι θεωριες, που απτονται complex systems. Ταλεμπ says so.Και για να κανω και την αντιστοιχια: τα Μεταλαγμενα ειναι το αντιστοιχο του Mαρξισμου: κεντρικος σχεδιασμος, επιστημη κλπ ολα λενε οτι δουλευει.Τι λενε ομως τα εμπειρικα δεδομενα: οτι δεν δουλευει.Καπως το λεει ο Ταλεμπ αυτο, "Soviet-Harvard delusions"
Το βασικό πρόβλημα με τα γενετικά τροποποιημένα δεν είναι ούτε η επίπτωση στην υγεία των καταναλωτών ούτε η περιβαλλοντική αντίστοιχη,το βασικό πρόβλημα είναι το οικονομικό!Όταν μόλις μια εταιρία θα ελέγχει απόλυτα την παγκόσμια παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και θα απαιτούνται μεγάλα ποσά για να έχεις πρόσβαση σ'αυτό μόνο για μια φορά,χωρίς να έχεις δικαίωμα ούτε συλλογής σπερμάτων ούτε αντιγραφής (από κάποιο εργαστήριο άλλο) τότε μόνο μεγαλοτσιφιλάκαδες σε συνεργασία με την εν λόγω εταιρία θα μπορούν να καθορίζουν τα πάντα!Κάτι αντίστοιχο έγινε και με την Πράσινη Επανάσταση του '70 όπου είχαμε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα!
Τα σχόλιθα δέιχνουν παντελή έλλειψη γνώσης για το τι γίνεται στο περιβάλλον, τι είναι η διατροφή, πως δρουν οι μονοκαλλιέργειες και κυρίως όσες είναι γενετικά τροποποιημένες, την εξάρτηση ολόκληρων πλυθησμών από αυτές (και τις εταιρείες που έχουν την πατέντα των σ΄πορων), αλλά και τους μελλοντιούς κινδύνους. Αν οι σχολιαστές γουστάρουν να τρώνε οι ίδιοι και τα παιδιά τους γενετικά τροποποιημένες τροφές ας κοπιάσουν. Επίσης, καμία μνεία για τη λογική πίσω από το GD, δηλάδή να αρέχεται μια 'φτηνή΄λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό του υποσιτισμού. Δεν περνάει καν από το μυαλό τους μια άλλη λύση που σχετίζεται με την καλλιέργεια τροφών που να επαρκούν για τον πληθυσμό, προτασία των αυθεντικών σπόρων της γης και άλλα παρόμοια υψηλά γράμματα.Για τους νομπελίστες ...είναι γνωστό πως τα πάιρνουν χοντρά από τις εταιρείες. Έχω παράδειγμα για εταιρία που ήθελε να αποδείξει πως το προϊόν της κάνει καλό στους έλληνες διαβητικούς. Ο καθηγητής από Θεσσαλονίκη τα πήρε και βέβαια έβγαλε το 'σωστό΄αποτέλεσμα!
αν μπορούν να μας εξηγήσουν οι νομπελίστες γιατί είναι στείρα τα φυτά που είναι γενετικά τροποποιημένα, γιατί χρειάζονται συγκεκριμένα φάρμακα από την ίδια εταιρία για να αναπτυχθούν, και πώς αυτό βοηθά τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν φράγκο και θα εξαρτηθούν από πολυεθνικούς κολοσσούς για τη διατροφή τους. Επίσης, θα ήθελα να ήξερα ποιος χρηματοδοτεί την έρευνά τους.
το θεμα ειναι οτι δεν υπαρχει επαρκεια τροφης στον πλανητη;πριν αρχισουμε την συζητηση για τα μεταλαγμενα, πρεπει να καταλαβουμε σε τι ειναι μεταλαγμενα. στην προκειμενη περιπτωση ειναι για την βιταμινη Α. ΟΚ δεν εχω αποψη, ωστοσο πολυ, νομπελιστες και μη, εχουν επισημαινει το κινδυνο απο επιλογες που δεν υποστηριζονται απο αρκετα εμπειρικα δεδομενα (Ταλεμπ κλπ) Ας πουμε οτι για το ρυζι ΟΚ θα μπορουσε και να εγκριθει.Ωστοσο στην συντριπτικη τους πλειοψηφια τα μεταλαγμενα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΛΑΧΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η ΑΝΤΟΧΗ σε καιρικες συνθηκες αλλα (τα τα) ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΕ ... ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ!!!!Το google υπαρχει, διαλεξτε εγκυρες πηγες, πχ την ιδια την Μονσαντο, το Reuters, BBC κλπ Roundup Monstanto System και Roundup Ready GMOΙ rest my case, ολη η υποθεση για τα μεταλαγμενα ειναι πως θα πουλησουν ολοενα και ισχυροτερα φυτοφαρμακα... Σας μοιαζει βιωσιμο αυτο;;;
Δεν είναι ακριβώς έτσι atman, γιατί πολλά μεταλλαγμένα παράγουν τα δικά τους φυτοφάρμακα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι φυσικά ("βιολογικά παρασιτοκτόνα"--biopesticides--ή αντιβιοτικά), όπως π.χ. Bacillus thuringiensis (Bt), και για τα οποία ισχύει το αντίθετο από αυτό που λες (οδηγούν σε περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων)
για να το αναφερεις ισχυει και αυτο, ωστοσο ξανα να ξερουμε οτι μιλαμε για καποιου ειδους φυτοφαρμακα και οχι για βελτιωμενη αντοχη στο καιρο το νερο κλπ.
για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κάποιος την συγκεκριμένη οργάνωση όμως όχι γιατί εναντιώνεται στα μεταλλαγμένα τρόφιμα. το πρόβλημα της πείνας δεν θα λυθεί με επιστημονικές αλχημείες γιατί είναι καθαρά πολιτικό. η τεχνοκρατική αντίληψη ότι αν δεχθούμε τα μεταλλαγμένα θα σωθεί ο πλανήτης από την πείνα είναι καθαρά παραπλανητική και σε ένα βαθμό αντιεπιστημονική εφόσον δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς τα αποτελέσματα των γενετικών τροποποιήσεων στους οργανισμούς και στη φύση. το σίγουρο είναι ότι με τα μεταλλαγμένα κινδυνεύει η βιοποικιλότητα και εξαρτόμαστε από την α ή β εταιρεία που διαθέτει τα συμβατά με τις μεταλλάξεις ζιζανιοκτόνα. αφήστε που πολλά φυτά που υπόκεινται σε μετάλλαξη γίνονται κατ ουσίαν στείρα και δεν μπορούν να παράξουν νέους σπόρους. δεν ξέρω ποιο είναι το κίνητρο αυτών των γιατρών που μάλιστα έχουν τιμηθεί με νόμπελ για να προβούν σε αυτή τη δήθεν καταγγελία αλλά μπορώ να φανταστώ λιγάκι
...απαντά η οργάνωση που ισχυρίζεται ότι «η μόνη εγγυημένη λύση» για την αντιμετώπιση υου προβλήματος του υποσιτισμού είναι «μία υγιεινή και με ποικιλία διατροφή (!)». Πηγή: www.lifo.grΆλλη μια απόδειξη πως οι επαναστάτες της δεκάρας και οι χρήσιμοι ηλίθιοι που τους ακολουθούν δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει έξω από τις πλήρως προστατευτικές δυτικές κοινωνιές.
«η μόνη εγγυημένη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού είναι μία υγιεινή και με ποικιλία διατροφή»Δηλαδή αν πεινάτε, φάτε υγιεινά και με ποικιλία, μας λέει η Greenpeace. Λογικό. Πώς δεν το σκεφτήκαμε;
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια περιβαλλοντική οργάνωση που κυνηγούσε φαλαινοθήρες και Γάλλους που έκαναν πηρυνικές δοκιμές στον Ειρηνικό. Σήμερα η ίδια οργάνωση θεωρεί το ανθρώπινο είδος θανατηφόρο ιό για τη γη και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να τον εξαφανίσει.