Πούτιν και Ερντογάν αιφνιδιάζουν - Τουρκία και Ρωσία τα "ξαναβρήκαν" και οι δύο ηγέτες κανονίζουν συνάντηση

Πούτιν και Ερντογάν αιφνιδιάζουν - Τουρκία και Ρωσία τα "ξαναβρήκαν" και οι δύο ηγέτες κανονίζουν συνάντηση Facebook Twitter
3

Μετά από μια πολύμηνη διαμάχη με εκατέρωθεν πύρινες δηλώσεις με αφορμή την τουρκική κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους που εκτελούσε αποστολή στη Συρία για πρώτη φορά μετά τον Νοέμβριο η διπλωματική κρίση στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας φαίνεται πως λαμβάνει τέλος.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών μίλησαν σήμερα τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν αλλά και να επαναλάβουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο. Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε πάντως ότι αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου της G20 που θα φιλοξενηθεί στην Κίνα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής τους συνομιλίας σήμερα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. "Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις (...), οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή και να συναντηθούν" σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της τουρκικής προεδρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στα θέματα της διατήρησης της επικοινωνίας και της πραγματοποίησης διμερούς συνάντησης». 

Από την μεριά του Κρεμλίνο ανακοίνωσε σχολίασε σχετικά πως ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, ότι η επιστολή του τούρκου προέδρου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για επανάληψη της συνεργασίας των δύο χωρών. Πούτιν και Ερντογάν τόνισαν την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα η έρευνα που θα διεξαχθεί σε βάρος του τούρκου πολίτη που κατηγορείται για τον θάνατο του ρώσου πιλότου του SU-24 να είναι αντικειμενική. 

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στον τουριστικό τομέα.
"Θα ήθελα να ξεκινήσω από θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό (...) Αίρουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε αυτόν τον τομέα" σε βάρος της Τουρκίας, είπε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η άρση των κυρώσεων σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία.

 

Λίγη ώρα πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία τους ο Πούτιν είχε εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό για την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 239. "Λυπούμαστε και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας για τα θύματα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας" είπε ο Πούτιν, σε συνάντηση που είχε με Γερμανούς και Ρώσους μαθητές στη Μόσχα.


Την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, σε επιστολή του προς τον Πούτιν, είχε ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τα τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας πέρσι τον Νοέμβριο. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το μήνυμα αυτό του Ερντογάν ήταν "ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων" των δύο χωρών, προειδοποιώντας όμως ότι "δεν πρέπει να φαντάζεστε ότι θα τα εξομαλύνουμε όλα μέσα σε λίγες ημέρες".

Σημειώνεται πως στο Σότσι την 1η Ιουλίου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Ρώσος ο ένας, Πόντιος ο άλλος τα βρήκαν μάνι μάνι...Κρίμα γιατί χάλασε η σούπα των υπερορθόδοξων υποστηρικτών του ξανθού γένους (αυτού που πάντα 'αγαπά' την Ελλάδα, άσχετα αν δεν την βοήθησε ποτέ στην ιστορία), το οποίο θα πολέμαγε τους Τούρκους και θα μας έδινε πίσω την Κωνσταντινούπολη.Και το αεροδρόμιο της Πόλης δεν θα λέγεται πλέον Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά 'Αικατερίνη η Μεγάλη, η έκφυλη Τσαρίνα'...
Προβλέπω ότι ο Πούτιν σε δύο χρόνια από τώρα θα είναι Global Governor.Είναι το αγαπημένο πουλέν των Παγκοσμιοποιητών. Ακόμα και ο Σόρος υποτάσσεται στον Ορθόδοξο.Οι Παγκοσμιοποιητές έδωσαν προτεραιότητα στους χαζούληδες αριστερούς να κάνουν την δικιά τους νέα τάξη πραγμάτων (technetronic era) θέλοντας να καταστρέψουν εδώ και τώρα το Έθνος - Κράτος.Όμως οι χαζούληδες τα έκαναν σαν τα μούτρα τους.Τώρα είναι η σειρά των Εθνικιστών, δηλαδή των BRICKS.