Μέρκελ: Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια διάσπαση της ΕΕ

Μέρκελ: Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια διάσπαση της ΕΕ Facebook Twitter
1

Τη δυσαρέσκειά της αναφορικά με την απόφαση των Βρετανών για Brexit εξέφρασε για ακόμη μία φορά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα της Bundestag, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο τόνισε πως "η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή".

"Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις και προκλήσεις κατά το παρελθόν και πρέπει να γίνει το «μεγάλο βήμα μπροστά» με την ευρωπαϊκή ενοποίηση" σημείωσε η κ. Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα "επιβλαβή" την όποια υπόνοια που δίνει ώθηση σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η διάσπαση της ΕΕ θα ήταν ένα λάθος. Θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω" επεσήμανε. Η ίδια δήλωσε με έμφαση πως η Γερμανία θα κάνει το παν για να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντας πως δεν πρέπει να "ξεχαστούν" άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση. "Σήμερα είναι σαφές το τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να δείξουμε τους εαυτούς μας πως είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να εργαστούμε μαζί για να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις" συμπλήρωσε.

Επιπλέον σχολίασε πως είναι στο χέρι της Βρετανίας να αποφασίσει το πώς θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της με την Ευρώπη και πως αναμφίβολα αυτό είναι μια εγχώρια βρετανική απόφαση. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50- κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα, άρα η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Δεν μπορεί να υπάρξει «διακριτική ευχέρεια επιλογής» στην υπόθεση του Brexit, τόνισε η Καγκελάριος αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας για την έξοδο της τελευταίας.ει, παραμένει κράτος-μέλος της ΕΕ, με τις ίδιες υποχρεώσεις και πλεονεκτήματα.


Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η 'Αγγελα Μέρκελ τόνισε επανειλημμένα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει ώστε οι αποφάσεις να είναι προς όφελος των πολιτών, απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους Βρετανούς να επιλέξουν τα πλεονεκτήματα που τους συμφέρουν, απορρίπτοντας τις υποχρεώσεις. «Η Ευρώπη δεν είναι αυτό που σχεδιάστηκε, αλλά η υπόσχεση της ευημερίας δεν θα καταστραφεί εξαιτίας του εγωισμού μεμονωμένων κρατών», συνέχισε η Καγκελάριος, για να προσθέσει ότι τώρα πρέπει οι 27 να αποφασίσουν για έναν νέο δρόμο και κυρίως να θέσουν στο επίκεντρο των προσπαθειών τους τους νέους, ιδίως στο θέμα της απασχόλησης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ας της πει κάποιος ότι δεν τους έφυγε η Λετονία. Το ΗΒ τους έφυγε και μεγαλύτερη χλαπάτσα δεν μπορείς να πάθεις ως ΕΕ, ακόμα κι αν τη σχεδιάσεις. Το να κάθεσαι τώρα να δηλώνεις ότι θα κάνεις τα πάντα για να αποτρέψεις τη διάλυση, πέρα από άμεση παραδοχή ότι αυτή η διάλυση έχει ήδη ξεκινήσει (αλλιώς τι σκατά αποτρέπεις;) είναι και αδύνατον. Πολιτικές ετών οδήγησαν την ΕΕ εδώ που βρίσκεται και η κατάσταση πλέον είναι μη αναστρέψιμη. Και γι' αυτό η Γερμανία, η χώρα που επωφελήθηκε όσο καμία άλλη απ' την ύπαρξη της ΕΕ, φέρει βαρύτατες ευθύνες.